1 mai 2024
Cum stăm în România cu producția de energie electrică? Ei bine, nu prea grozav

Cum stăm în România cu producția de energie electrică? Ei bine, nu prea grozav

Paradoxul Jevons a fost descris pentru prima data de economistul englez William Stanley Jevons in cartea sa din 1865, The Carbon Question.

Jevons a remarcat că în Anglia, după inventarea motorului cu aburi de către James Watt, deși a scăzut cantitatea de cărbune necesara pentru a desfășura o activitate, a crescut în schimb cererea totală la nivel de țară. Cu alte cuvinte, devenisem atât de eficienți, încât toți doreau să ardă cărbune.

Cum stăm în România, cu producția de energie electrică? Ei bine, nu prea grozav, asta deși vedem peste tot știri care ne prezintă un frumos viitor plin de energie verde.

În 2017 am consumat 67950 mil. kWh, iar în 2021 ceva mai puțin, adică vreo 67584 mil. kWh. În ciuda unei reduceri a consumului la nivel național, constatăm că de fapt, consumul populației a crescut, de la 18,5 la 21,5 % din total, asta deși populația nu a crescut peste noapte.

Totuși de unde acest consum suplimentar, care surprinzător, nu vine din economie, ci de la consumatorii casnici. Păi se manifesta din plin paradoxul Jevons. Cu alte cuvinte, pe fondul unor electrocasnice care consumă mai puțin, și a iluminatului led, oamenii au ajuns să folosească mai multe aparate pe care le folosesc în același timp.

Dacă înainte se gândeau că un bec cu incandescență este un mare consumator de energie electrică, și erau prudenți atunci când aprindeau luminile în casă, oamenii merg acum pe ideea că abia 3 becuri led fac cât unul cu filament, și deci își pot permite luxul de a lăsa măcar unul aprins în permanență, într-o cameră.

Într-adevăr, aparatele frigorifice sunt mult mai eficiente energetic, însă noi ne-am cumpărat unele supradimensionate, și ne-am trezit că spre deosebire de bunicii noștri, frigiderele noastre arată ca și cum am avea propriul magazin alimentar în casă.

În ciuda faptului că aportul energiei fotovoltaice a crescut accelerat, apetitul nostru pentru electricitate a crescut de două ori mai repede.

Trotinete, scutere sau mașinile electrice reprezintă doar câteva dintre ultimele apariții printre consumatorii moderni de electricitate.

Practic, orice surplus generat de către hectarele de panouri solare instalate anual, a fost anulat de cererea venită dinspre piața tot mai mare a automobilelor electrice.

Intr-adevar, per total aportul energiei electrice venite din arderea cărbunilor a scăzut cu aproape 20%, deci România este mai “verde”, dar câtă vreme nu reușim să producem suficient și suntem nevoiți ca în 2021 sa importăm dublul valoric din 2017, înseamnă că nu suntem nici sustenabili.

Nevoia noastră de energie este în cele din urmă mai mare decât economia oferită de avansul unei noi tehnologii, iar când tragem linie, constatăm cu tristețe că factura este mai MARE, deși toate aparatele din casă sunt din clasa A++.

Eficiența tehnologică a fost depășită ireconciliabil de nevoia nostră de mai mult și de mai repede.

Și oricâtă energie am produce, vor apărea noi aparate de care nu știam că avem nevoie și care se vor alimenta din surplusul produs cu mari investitii.

analiză scrisă de Liviu Lazăr,

reporter special www.targovistenews.ro

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial