28 aprilie 2024

Ţuţuianu – “Mă interesează să menţinem Baza de tratament din perspectiva interesului major de fonduri europene”

ceresp„Mă interesează foarte mult problema oraşului Pucioasa, pentru că închiderea bazelor de tratament de la Ceres şi de la Turist ar pune în dificultate activitatea economică a celor două societăţi şi, practic, ar pune în dificultate oraşul.

Mă interesează să menţinem Baza de tratament din perspectiva interesului major de fonduri europene 2014- 2020 şi pentru că toţi banii pentru turism merg către staţiunile balneo, iar din Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia se califică Pucioasa şi Amara, pentru Pucioasa ar fi o şansă extraordinară de dezvoltare şi pe domeniul infrastructurii, dar şi a infrastructurii conexe sau pentru baze de tratament.

Din documentele pe care le am eu, rezultă că s-a emis de către Institutul de Balneoclimatologie un preaviz pentru 20 de zile pentru 16 angajaţi ai Policlinicii TBRCM şi 11 angajaţi ai Policlinicii Balneare Turist. Începând cu data de 1 iunie 1999, policlinicile şi dispensarele balneare trec în subordinea Institutului de Medicină Fizică şi Balneoclimaterică.

Avem de clarificat relaţia dintre Institut şi Casa de Sănătate, legat de finanţare pentru aceste posturi, avem de clarificat în ce măsură poate sprijini Casa Judeţeană de Pensii şi cam care este previziunea legată de biletele de tratament pentru anul următor, avem de lămurit în ce măsură societăţile comerciale Turist şi Ceres se implică şi ele în soluţionarea acestei probleme.

Trebuie să găsim soluţia prin care cele două policlinici să funcţioneze, oamenii să aibă loc de muncă şi Pucioasa să poată emite pretenţii justificate la o finanţare europeană pentru 2014- 2020 pe zona de turism balnear”, a declarat preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu.

„Noi, ca şi Institut care oferim serviciile medicale în cele două baze de tratament, vorbim numai de judeţul Dâmboviţa şi de localitatea turistică balneoclimaterică Pucioasa, intenţia noastră nu a fost şi nu va fi niciodată de a disponibiliza personalul, singura problemă este subfinanţarea crasă asigurată de Casa de Asigurări a judeţului Dâmboviţa. Într-adevăr, când s-au contractat serviciile medicale, şi asta s-a întâmplat în anul 2014, s-a făcut pe baza unui punctaj…

Institutul nu fură servicii medicale, a încercat întotdeauna, pe baza punctajului obţinut real, să oferim serviciile medicale, servicii care sunt duble sau chiar triple faţă de ce decontează Casa de Asigurări. Ce nu a înţeles Casa de Asigurări este că noi suntem o unitate de stat, dar dacă dăm afară aceşti angajaţi sau facem o disponibilizare parţială a lor anul următor vom lua punctaj şi mai puţin… Este o capcană ciclică.

Noi, pe ultimul act adiţional de la Casa de Asigurări, pe luna decembrie, avem 100 de lei, decideţi dumneavoastră cum împărţim cei 100 de lei la cei 27 de angajaţi. Cu toate acestea, vom plăti salariile pe luna decembrie integral.

Avem de 5 ani conflicte cu Casa de Asigurări Dâmboviţa, dar le-am rezolvat, până anul acesta în care lună de lună ni se tăiau din bani nejustificat. Pentru a clarifica situaţia, Ministerul Sănătăţii nu a emis niciun fel de document de disponibilizare a personalului, aceste documente au fost înaintate de către conducerea Institutului pentru personalul de acolo, dar pentru o perioadă temporară, nu vor pleca definitiv, dar în lunile ianuarie, februarie şi martie când bazele de tratament sunt închise nu avem din ce să-i plătim.

Asta e situaţia. Aceste baze de tratament nu se vor închide sub nicio formă, nu este în interesul nimănui ca staţiunea să nu funcţioneze”, a declarat Horia Lăzărescu, directorul Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimaterică.

„CJAS are un contract în derulare cu Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie pentru staţiunile Pucioasa, un contract încheiat în anul 2014 prelungindu-se pentru anul 2015, în primele trei luni cu act adiţional…

I-au fost alocate sume în urma repartizării pe criteriile de resurse umane – 60% şi pentru resursele tehnice – 40%. În urma contractului încheiat, valabil de la 1 mai până la 31 decembrie, suma alocată pentru acest Institut a fost comunicată prin adresă şi lăsat la latitudinea acestuia să împartă suma pe luni şi trimestre după activitatea sezonieră.

Este foarte adevărat că dânşii au lăsat pentru ultima lună din an 100 lei pe contract, având în vedere că în luna decembrie nu au serie din Casa de Pensii şi nu pot oferi servicii medicale. Pentru luna decembrie, am recurs la redistribuirea sumelor neutilizate de către ceilalţi furnizori către Institut, urmând ca astăzi să avem această discuţie, să încheiem un act adiţional.

Din redistribuirea sumelor pentru octombrie, noiembrie şi decembrie le vom aloca pe luna decembrie 54.000 lei. Am făcut solicitare către Casa Naţională să ne majoreze creditele de angajament şi sperăm până la finalul săptămânii să avem un răspuns pozitiv”, a declarat Niculina Sandu, director general al CJAS Dâmboviţa.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial