1 mai 2024
Este Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor. Vă prezentăm bisericile din lemn, bijuteriile culturale din Cobia

Este Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor. Vă prezentăm bisericile din lemn, bijuteriile culturale din Cobia

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor este sărbătorită, în fiecare an, la 18 aprilie, dată care a fost stabilită în 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS.

Măsura a fost adoptată în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO. Prin sărbătorirea Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, inițiativă care datează din anul 1982, ICOMOS urmărește să atragă atenția opiniei publice asupra diversității, a stării de conservare a patrimoniului imobil, precum și a importanței acestuia în dezvoltarea durabilă a comunităților.

Totodată, această zi este o bună oportunitate pentru administratorii monumentelor să-și facă cunoscute patrimoniul și activitatea și, în același timp, să strângă legăturile cu publicul vizitator.

Având în vedere importanța zilei, am ales să vă prezentăm azi bisericile din lemn, monumente istorice, din comuna Cobia.

Dacă timpul vă permite, și doriți să resimțiți puțin din aerul satului de odinioară, atunci Cobia este locul potrivit, bisericile din lemn de aici oferind o binecuvântare celor care își îndreaptă pașii către ele.

Biserica de lemn “Sf. Nicolae”, în satul Mislea

➡️Biserica de lemn “Sf. Nicolae”, a fost construită în satul Mislea, în anul 1782, deși pe pancarta de prezentare regăsiți anul 1873. Dacă veniți dinspre Târgoviște, tot ce trebuie sa faceți este să țineți drumul drept când coborâți coasta pe DJ 702E. Biserica a fost refăcută în anul 1831 şi zugrăvită în anul 1857. La biserica din Mislea, pridvorul comunică prin latura de nord cu un ,,colăcel,, încapere din scândură unde la anumite zile se depun colacii şi celelalte prinoase.

Ctitori au fost preotul Ioan şi diaconul Axene din satul Frasinu, obştea satului.Pictor a fost Radu Zugravul din Hulubeşti, la 1881.Planul este de tip navă, cu naos lărgit şi cu altar decroşat, poligonal, pridvor deschis pe vest. Faţada este alcătuită din bârne aparente şi lemn cioplit. A fost reparată în anii 1831 şi 1857, în anul 1881 (pictura) şi în 1910. Restaurarea completă a fost finalizată în anul 2009 de arh. Niels Auner şi pictor Octavian Ciocsan.

Biserica de lemn Frasin Deal –Copăcei

➡️Biserica de lemn Frasin Deal –Copăcei a fost construită în 1805, în satul Frasin Deal. Biserica are plan dreptunghiular, cu naos supralărgit, pridvor pe vest şi clopotniţă pe pritvor. Ca să ajungeți la ea, urmați DC112 până la monumentul eroilor din satul Frasin Deal, și la monument urmați ulița care se lasă în dreapta.

➡️Biserica din lemn numită local Șerbești, a fost ridicată în anul 1828, cu hramul ‘’Sf Arhangheli ’’. Se află în satul Frasin Deal, pe DC105.

➡️Biserica din lemn Frăsinei cu hramul “Cuvioasa Parascheva”, se află în Frasin Vale, pe stânga drumului de acces DC112. Biserica este construită din bârne de stejar pe temelie de bolovani; tip de plan dreptunghiular, cu naos supralărgit de formă pătrată. Biserica este construită în anul 1746 de jupan Ristea, refăcută de mai multe ori, în 1800, 1891, 1927, 1969, 2009, fără a i se altera aspectul iniţial.

➡️Mănăstirea Cobia poartă hramul Sfantul Ierarh Nicolae și a fost construită între anii 1571-1572 de Badea Boloşin Stolnicul, sub domnia lui Io Alexandru VOIEVOD. Ea a fost reparată pentru prima dată de Pârvu Cantacuzino, în 1680, iar apoi, printre războaie, ocupație otomană, instalarea călugărilor greci, așezământul monastic a suferit ba ruinări, ba consolidări, ba lipsă de grijă față de arhitectură.

Prin 1792 a fost închinată Eforiei spitalelor, fiind transformată în biserică de mir. A fost refăcută în anii 1988-1995 sub egida preotului paroh Nicolae Popescu, care a și pictat-o, începând cu anul 2001. O găsiți în satul Mănăstire, pe drumul județean 702E.

articol de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial