2 mai 2024
Atelierul „Tabloul Uniunii Europene”, la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești

Atelierul „Tabloul Uniunii Europene”, la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești

ateAtelierul „Tabloul Uniunii Europene” organizat de Asociația Be You a unit la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești elevi și profesori de la Liceul de Arte Bălașa Doamna Târgoviște, Colegiul Național Vlademir Streinu Găești cărora s-au alăturat elevi de la Seminarul Teologic Sf Ioan Gură de Aur, Liceul Voievodul Mircea, Colegiul Național Constantin Cantacuzino și Școala I.Al. Brătescu Voinești.
La deschiderea evenimentului am fost onorați cu prezența doamnei Monica Ilie, viceprimar al municipiului Târgoviște, care a încântat auditoriul cu mesajul său construit pe îndemnul adresat tinerilor de a deveni cetățeni europeni activi, informați și competitivi :
„Sunt încrezătoare în puterea voastră de a vă implica în tot ceea ce înseamnă activitate civică, în tot ce aduce nou Uniunea Europeană în țara noastră și pentru voi.
Am un îndemn pentru voi, acela de a vă implica, de a fi cetățeni activi. De aceea, de la nivelul școlii, de la nivelul orașului nostru, de la nivelul administrației locale, județene să vă implicați în tot ceea ce vi se oferă și posibilitățile sunt largi, dovadă și această activitate. Și încă un îndemn, să vă informați tot timpul, a trecut vremea în care putem să primim un loc bun fără să fim educați, informați, trebuie să fim profesioniști într-un domeniu, care vă place vouă, dar trebuie să demonstrați că voi sunteți buni la ceva anume.
Întotdeauna mi-am învățat elevii să fie buni, dacă își aleg un lucru să îl facă cu simț de răspundere și același lucru vi-l spun și vouă. Uniunea Europeană ne deschide noi orinzonturi, depinde de noi dacă le valorificăm sau nu.
Voi trebuie să fiți informați pentru că voi sunteți cei care veți asigura continuitatea și viitorul acestei țări și al Uniunii Europene, voi trebuie să aveți un punct de vedere, iar acesta să fie argumentat și argumentarea nu vine decât printr-o bună informare.
Sper să participați la tot ceea ce ține de viața școlii, la toate deciziile importante care țin de viața voastră în școală și în societate. Acest lucru îl puteți face doar în momentul în care vă spuneți punctul de vedere civilizat, cu respect pentru părerea celuilalt, pentru că democrație înseamnă respectarea libertății celuilalt. Vă doresc succes în continuare, vă doresc să fiți cetățeni europeni activi, doresc ca toți elevii, nu doar voi cei prezenți aici, să fiți implicați cât mai mulți în instituțiile din țară și din Uniunea Europeană, în activitatea acestor instituții și atelierul de astăzi poate să fie un bun punct de plecare care să vă stârnească curiozitatea.”
De asemenea, o surpriză foarte plăcută pentru noi a fost prezența domnului Ivan Vasile Ivanoff, secretarul județului Dâmbovița, apreciat eseist, istoric al dreptului și publicist care a conturat tabloul Uniunii Europene într-o manieră captivantă.
Atelierul a continuat cu jocuri de cunoaștere, energizare și discuții interactive despre valorile și principiile UE, cetățenie europeană, drepturi și oportunități pentru tinerii europeni. Elevii și-au expus viziunea despre Uniunea Europeană și prin intermediul unui joc de perspectivă au înțeles că fiecare are o imagine proprie despre Europa iar pentru a putea înțelege Uniunea Europeană și modul în care funcționează este necesar să o privim din toate unghiurile și să ne îndreptăm atenția asupra fiecărui aspect.
Partea a doua a atelierului a fost cea artistică. Am alcătuit 4 echipe, fiecare echipă având de realizat o lucrare, parte a tabloului final. Ne-a bucurat modul în care elevii au socializat și au cooperat în realizarea tabloului chiar dacă majoritatea s-au cunoscut la acest eveniment. Ne-au încântat ideile creative ale tinerilor despre Uniunea Europeană cărora le-au dat viață prin pictură. Tema centrală a creației a fost reprezentată de motto-ul Uniunii Europene „Unitate în diversitate”, întrucât elevii proveniți de la diverse unități de învățământ din județ, cu diferite competențe și domenii de pregătire au simbolizat diversitatea și au colaborat simțindu-se uniți ca într-o familie mare.
Evenimentul s-a încheiat într-un cadru festiv cu expunerea Tabloului UE în aer liber la Curtea Domnească, înmânarea diplomelor și premiilor tuturor participanților.
Mulțumim Complexului Național Muzeal Curtea Domnească .pentru că ne-a pus la dispoziție această locație plină de istorie românească și europenă ce a inspirat întreaga activitate, cu precădere creația artistică.
Ilona Balint
Promotor pentru democrație europeană 2017
Vicepreședinte Asociația Be You
Eveniment desfăşurat în cadrul proiectului “Promotori pentru democraţie europeană”, iniţiat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

http://www.beyou.ml/ro/tabloulue

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial