27 aprilie 2024
Ce au găsit anchetatorii în apartamentul închiriat de olandezul suspectat că a ucis fata de 11 ani

Ce au găsit anchetatorii în apartamentul închiriat de olandezul suspectat că a ucis fata de 11 ani

Webp.net-resizeimageCetăţeanul olandez, suspectat că ar fi ucis-o pe fetiţa de 11 ani din Dâmboviţa, a fost condamnat în trecut, pentru agresiuni sexuale.

Pe de altă parte, în apartamentul în care respectivul s-a cazat în Bucureşti, anchetatorii au găsit urme biologice care confirmă o întâlnire amoroasă şi verifică dacă a fost vorba tot despre un act forțat.

olandez2Cert este că olandezul ar fi vizitat România de mai multe ori. Rămâne însă de văzut dacă a mai făcut şi alte victime şi dacă a avut complici. Bărbatul s-a sinucis într-un accident rutier în timp ce era urmărit de autorităţile din ţara sa.

Locuinţa lui Johannes Visscher din Beers, sudul Olandei, a fost ore în şir percheziţionată de poliţişti. Ca să ajute investigaţia din România, criminaliştii olandezi au ridicat probe ADN şi au analizat aparatură electronică folosită de suspect.

În casă, Visscher ducea – potrivit vecinilor – o viaţă retrasă. Trecutul lui este însă terifiant.
gsu10Într-un interviu pentru o publicaţie din Brabant, o fostă logodnică a declarat că individul fusese condamnat în trecut pentru că a hărţuit şi agresat mai multe femei şi după ce şi-a ispăşit pedeapsa a fost internat o vreme într-un stabiliment psihiatric.

Fosta logodnică: „M-a rugat să mă căsătoresc cu el. A trebuit să îmi spună totul despre trecutul lui. Ofiţerul de probaţiune i-a cerut asta.”

Deşi avea un istoric complicat, Vissecher nu era considerat o ameninţare şi putea să se plimbe – fără probleme – prin Europa. În ultimii ani, ar fi venit în România de mai multe ori, iar acum anchetatorii încearcă să afle dacă a făcut şi alte victime.

Potrivit unor surse din anchetă, există indicii clare că în excursiile lui trecute bărbatul ar fi ajuns şi în Sibiu şi Arad.

olandezBogdan Licu, procurorul general al României: „În acest moment nu ştim dar trebuie să verificăm toate pistele. Ştim că a fost de cel puţin patru ori în România. S-ar putea să fie mai multe. Acum ne axăm pe traseul pe care l-a avut în România şi încercam să identificăm locurile în care a fost. Încercăm să identificăm eventuali complici.”

După ce ancheta care îl vizează pe olandez a fost preluată de Parchetul General, anchetatorii s-au întors în apartamentul în care Visscher s-a cazat săptămâna trecută în Bucureşti.

pasj5Criminaliştii au venit pentru a doua oară în hotelul în care s-a cazat olandezul preţ de două zile, să scotocească printre resturile lăsate în urmă înainte să plece din România. Potrivit unor surse au găsit urme biologice care confirmă o întâlnire amoroasă. Nu e clar dacă una consimţită sau rezultatul vreunei agresiuni.

Între timp, în Olanda continuă şi cercetările în cazul accidentului în care a pierit suspectul.

Poliţiştii olandezi erau pe urmele lui Johannes Visscher în momentul în care s-a înfipt cu maşina într-un camion, la doar câţiva kilometri de locuinţa lui.

pasj6Bart Vaessen, purtătorul de cuvânt al Procuratuii Brabant: “Credem că a fost o sinucidere. Era doar sub supraveghere. În momentul accidentului ştiam unde e. L-am urmărit fizic, însă era la o distanţă foarte mare.”

Reporter: „Ştia că este urmărit de autorităţile olandeze?”

Bart Vaessen: „Nu ştia că este urmărit.”

Reporter: „A intrat cu maşina într-un camion?”

Bart Vaessen: „Da, într-un camion şi a murit pe loc.”

Johannes Visscher nu a dat niciun moment de bănuit că ar vrea să se sinucidă. După vizita din România şi-a şters însă conturile de pe reţelele sociale. A păstrat active doar o pagină unde avea stocate mai multe fotografii în care apare alături de fiica lui şi contul de YouTube.

olandez1Într-o înregistrare de aici, bărbatul cere de soţie o tânără în cadrul unei emisiuni TV.

Pentru anchetatorii români, decesul lui Johannes Visscher nu înseamnă finalul cercetărilor în cazul morţii fetei de 11 ani din Dâmboviţa unde el era principalul suspect.

Bogdan Licu, procurorul general al României: „Se va dispune clasarea cauzei prin moartea făptuitorului. Dar repet dosarul nu se închide aici, urmărim toate pistele, toate deplasările lui în România. Am emis un ordin european de anchetă.”

Medicul psihiatrul Gabriel Diaconu – care a analizat modul în care a acţionat olandezul – nu exclude că suspectul să fie avut complici în România.

gsu9Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Din punctul meu de vedere are o componentă transnaţionala, adică, acest cetăţean a venit în România la sigur, pe baza unei oferte, ca un cumpărător de servicii. Omul nu a venit pregătit pentru crimă. Anchetatorii o să caute să vadă urme, amprente, fibră, care să coroboreze diferite teze, dacă admitem pe cineva intermediar.”

Pe de altă parte, în localitatea Gura Şutii din Dâmboviţa, părinţii Mihaelei, faţă de 11 ani răpită de pe stradă în timp ce se întorcea de la şcoală şi ulterior ucisă se pregătesc de înmormântare.

fetg4Constantin Dinu, primar Gura Șutii: „A tras-o în maşină cu forţa. Un om la aproape doi metri, bine clădit. A fost foarte uşor să o înfaște şi să o arunce în maşină, să îi fi dat ceva, o substanţă, să poată să o tragă.”

Îngrijorate de cazurile recente, de la Caracal şi Gura Şutii, asociaţiile de părinţi din ţară cer autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, să găsească soluţii pentru a asigura securitatea copiilor la şcoală şi pe stradă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial