3 mai 2024

Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan: “Legea achizițiilor publice a blocat primăriile și consiliile județene”

cstefan„Avem o serie de amendamente pe care le vom trimite UNCJR, dar pe care le vom înainta şi parlamentarilor de Dâmboviţa, privind Legea 98/2016, a achiziţiilor publice. Sunt foarte multe anomalii în această lege şi, din punctul de vedere al Consiliului Judeţean, a blocat autorităţile locale, primăriile şi consiliile judeţene din ţară.

Demersurile privind achiziţiile publice sunt foarte greoaie. Sunt câteva probleme de interes care nu au fost luate în calcul în această lege şi Guvernul României nu s-a aplecat cu atenţie asupra acestui act normativ de importanţă naţională. În primul rând, toate IMM-urile şi toate firmele mici, care reprezintă motorul economiei, nu pot să mai participe la nicio licitaţie, dacă nu au experienţă similară. Trag un semnal de alarmă.

În România, în judeţul Dâmboviţa, nicio firmă mică, care nu are o experienţă similară în orice fel de domeniu, nu poate să mai participe la nicio achiziţie publică a unei autorităţi publice locale, indiferent că este primărie sau consiliu judeţean. Articolul 113 din Legea 98/2016 se referă clar la faptul că orice firmă care participă la o achiziţie publică trebuie să aibă minim 50% experienţă similară.

Până acum firmele mici veneau cu terţi susţinători pentru a-i susţine la procedurile de achiziţie la care participau. Astăzi firmele mici nu pot să mai participe la aceste achiziţii publice, indiferent de valoarea lor, că sunt mici sau mari. O altă problemă prin care se îngreunează evaluarea unei proceduri de achiziţie este aceea de a obliga autoritatea contractantă de a comunica rezultatul evaluării la fiecare etapă de evaluare, cu posibilitatea contestării acestuia, şi perioada foarte mare de soluţionare a contestaţiei.

Am făcut o simulare, o achiziţie publică, indiferent de valoarea ei, poate să dureze între 285 de zile şi 305 zile. Din punctul nostru de vedere, al autorităţilor locale, acesta reprezintă clar blocajul achiziţiilor în domeniul public. A treia problemă din punctul meu de vedere, este aceea prin care obligăm autorităţi contractante şi, în speţă, consiliile judeţene să folosească, ca şi criteriu de atribuire la lucrările de drumuri, cel mai bun raport calitate-preţ. Deci, pentru lucrările de drumuri nu putem să mai folosim preţul cel mai scăzut.

Aici aduc şi un argument. Consiliul Judeţean Dâmboviţa, mai ales la asocierile şi drumurile judeţene pe care le-a avut scoase la licitaţie în ultimii ani, a făcut foarte multe economii numai din aceste licitaţii publice în care firmele au venit cu oferte de 85%, 75%, 90% faţă de valoarea pe care am aprobat-o prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, iar aceste economii s-au strâns în bugetul Consiliului Judeţean şi cu aceşti bani am putut să facem şi alte lucrări.

Prin această lege, raportul calitate-preţ nu ne mai lasă să avem ca şi criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut pentru lucrări de drumuri. Încă o anomalie este aceea că Comisia de Evaluare trebuie să verifice planul de organizare a ofertantului aflat în insolvenţă, ori Comisiile de Evaluare nu au treabă cu planul de organizare al unei societăţi comerciale aflate în insolvenţă. Din aceste comisii fac parte economişti, ingineri, experţi de la achiziţii publice… Aceasta este o anomalie peste care nu putem să trecem cu vederea.

Comunicările privind rezultatele etapelor de evaluare se fac numai prin mijloace electronice, adică prin email. Deci, conform noii legi, comunicările nu se mai fac prin alte metode, precum fax sau prin poştă, toate se fac prin email, iar acest lucru înseamnă că preşedintele Comisiei de Evaluare, după ce dă un email, trebuie să sune la firmele respective să întrebe dacă au primit comunicarea.

Astfel se intră şi într-un conflict de interese, prin sunarea administratorilor firmelor şi a intra în contact cu ei. Împreună cu preşedintele Adrian Ţuţuianu am făcut amendamente şi prima noastră metodă de a ajunge cu ele în Parlament şi la Guvern este aceea de a le depune la UNCJR.

Vom avea un punct de vedere, pentru că aceste lucruri nu sunt corecte şi nu reprezintă o bună dezvoltare a achiziţiilor publice din România, din punctul nostru de vedere”, a declarat vicepreşedintele CJD şi PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial