26 aprilie 2024
TOATE DETALIILE din scandalul apei de la Aninoasa!

TOATE DETALIILE din scandalul apei de la Aninoasa!

dstaicu“Am să fac o scurtă recapitulare ca să înţelegeţi ce s-a întâmplat. Pe data de 19 martie  s-a oprit apa în municipiul Târgovişte şi în localităţile limitrofe pentru a realiza o serie de lucrări în nordvestul oraşului, în zona Romlux şi pe centura de şosea unde este strada Laminorului, unde am schimbat o serie de vane.

Imediat după intervenţie am luat măsurile prevăzute de procedurile de menţinere a calităţii serviciului şi a dezinfecţiei apei în acea zonă! Neavând cunoştinţă de vreo avarie în zona alimentării cu apă a comunei Aninoasa nu am avut vreo suspiciune că ar fi fost necesar să intervenim în zonă, decât conform procedurilor.

Când au apărut probleme legate de neconformitatea calităţii apei, am fost anunţat de dl primar că sunt suspiciuni. De duminică am intervenit imediat în verificarea acestor sesizări.

În principiu, acolo unde s-au făcut sesizări noi am găsit următoarele situaţii: în Târgovişte, în zonele din apropiere, pe care le-am analizat, nu am găsit nici o situaţie neconformă; în zona Valea Voievozilor nu am găsit nici o situaţie neconformă; în Viforâta am găsit 5 situaţii neconforme.

A fost o supriză pentru noi să vedem că, deşi am lucrat într-o parte a oraşului, avem probleme cu calitatea apei în cu totul altă parte, lucru pe care nu l-am mai întâlnit de când lucrez la Compania de Apă.

Am format o comisie de urgenţă pentru intervenţii ca să vedem ce s-a întâmplat, pentru că era, în mod evident, vorba despre o situaţie locală, un agent de poluare local. Analizând istoricul situaţiei, am constatat că în maiiunie 2012 s-au înregistrat pentru aproape 10-12 zile o situaţie similară.

I-am convocat pe colegii din acea vreme şi mi-au spus că, deşi au analizat aproape 2 săptămâni, nu au găsit care este cauza. Spre surprinderea mea, nici atunci nu s-a făcut o analiză a determinării elementului poluant şi a cauzei care poate conduce la o astfel de situaţie.

Eu am analizat fiecare metru pătrat de la introducerea apei în comuna Aninoasa până când am găsit cauza. Este o cauză care, din păcate, nu a putut fi cunoscută până astăzi şi este surprinzătoare din punct de vedere al normelor de construcţie a sistemelor de apă potabilă.

În zona pasajului de la Aninoasa, unde este şi podul, şi unde este calea ferată, există un sistem de canalizare şi de alimentare cu apă a zonei făcut încă din 1968-1970 de către Petrol, vechea organizare a sistemului din acea perioadă.

Acea conductă, spre surprinderea mea şi a altora din domeniu, este o reţea din oţel care trece printr-un canivou de canalizare. L-am descoperit şi din analizele pe care le-am efectuat am constatat că atunci când sistemul a fost depresurizat, a fost posibilă o infiltrare a acestei ape pentru că nivelul apei din canalizare este atât de ridicat încât loveşte cam o treime, uneori şi peste o treime, în conducta de apă.

Eu aşa ceva nu am văzut niciodată şi mă mir cum a putut să fie acceptat un astfel de proiect. Ca măsură imediată am refăcut un mic proiect, astfel încât să înlocuim toată această reţea din metal cu o reţea din polietilenă de înaltă densitate şi să ne legăm în reţeaua modernizată.

Mai mult, exisă şi o suspiciune din partea noastră că în această zonă s-a şi lucrat pe sistemul de canalizare pentru că urmează să refacem sistemul de canalizare moştenit anterior pe un sistem nou pe POS Mediu. Singura explicaţie posibilă este că apa din sistemul de canalizare care trecea pe lângă conducta de apă potabilă a creat, la oprirea presiunii, infiltraţii.

După ce am făcut toată curăţirea şi dezinfecţia instalaţiei de apă de la Aninoasa – Viforâta, nu avem situaţii de neconformitate. S-a întâmplat acest lucru, este extrem de regretabil din partea noastră şi ne cerem mii de scuze pentru această situaţie.

Am dispus înlocuirea reţelei pe o lungime de circa 300 de metri, astfel încât întreaga zonă să fie alimentată cu apă care traversează numai reţea de polietilenă.

De asemenea, împreună cu constructorul pe POS Mediu 1 am stabilit să refacem zona de preluare a apelor de canalizare astfel încât nivelele acestor ape să fie cu mult sub nivelul conductei de apă potabilă.

Vă asigur că refacem toată instalaţia din fonduri proprii. Eu sper însă ca aceasta să fie singura cauză.

Vom verifica toate branşamentele asupra etanşeităţii şi curăţeniei căminelor, chiar dacă sunt în sistem privat. Amenzile de la DSP le prezentăm în Consiliul de Administraţie, luăm fişa postului şi vedem la fiecare ce trebuia să facă şi nu a făcut”, a lămurit dr. ing. Dorin Staicu, directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial