28 aprilie 2024
Senatorul Dragoș Popescu nu se lasă intimidat – ”Nimeni nu ar trebui să se teamă de controale, sesizări sau reclamații dacă legea este aplicată corect”

Senatorul Dragoș Popescu nu se lasă intimidat – ”Nimeni nu ar trebui să se teamă de controale, sesizări sau reclamații dacă legea este aplicată corect”

”Supărări, recomandări și chiar amenințări transmise public de către conducătorul județului Corneliu Stefan care amenință cu dezvăluiri despre anumiți parlamentari care se ocupă cu reclamații și despre cel care conduce acum Garda de Mediu Dâmbovița. Apel la colaborare, sprijin, la încetarea reclamațiilor și la “logica normală” la care ne invită președintele CJD. Și mă întreb, care ar fi “logica normală”? Să închidem ochii, adică să ne prefacem că totul este bine în Dâmbovița, că selectarea deșeurilor decurge normal sau că arderile ilegale sunt firești? Că nu sunt oportune controalele Gărzii de Mediu Dâmbovița și să nu fie aplicate amenzi acolo unde este cazul? Că se fac lucrări fără autorizații sau avize și asta probabil în viziunea conducerii CJD este normalitate? Adică nu este normal ca instituții abilitate să vegheze la aplicarea legilor?

Mai spune domnul președinte că unii parlamentari nu sunt prezenți la evenimente importante pentru comunitate. Adică la festivisme, tăieri de panglici sau inaugurări cu fast? Și mă gândesc la un singur eveniment concret, unde aș fi putut contribui în mod util pentru comunitate și pentru dezvoltare dar îmi este dificil să identific măcar unul. Am participat la dezbaterea pe sănătate și în afara faptului că am auzit vorbindu-se despre intenții de extindere a unor spații din incinta Spitalului Județean am remarcat faptul că doleanțele medicilor nu prea au fost luate în serios. Mai mult, medici tineri care se alăturaseră echipei de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște au plecat după câteva luni. De ce oare?

Încă nu am fost invitat la dezbateri, discuții sau ședințe de lucru pe problematici de mediu: colectarea selectivă, economie circulară sau calitatea aerului. Poate acestea nu sunt teme atât de atractive pentru dezvoltarea județului despre care tot amintește președintele CJD.

Nimeni nu ar trebui să se teamă de controale, sesizări sau reclamații dacă legea este aplicată corect și activitățile primarilor eficient organizate și pentru binele comunităților. Și eu, de multe ori, am atras atenția asupra faptului că unii funcționari publici sau șefi de instituții nu pun în aplicare sarcinile de serviciu dar nu este normal ca aceștia să răspundă la ordine politice, să fie amenințați sau șantajați. Funcționarii trebuie să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod independent și cu randament.

Sunt în continuare nemulțumit de activitatea Gărzii de Mediu Dâmbovița, sunt sigur că pot fi găsite soluții și fiecare cetățean are dreptul de a reclama ineficiența sau slaba gestionare a unor situații care pot pune în pericol siguranța sau sănătatea tuturor. Am făcut zeci de filmări, fotografii, am tras semnale de alarmă și am sesizat autoritățile locale cu privire la pericolul asupra sănătății cauzat de arderile ilegale de deșeuri de la Bălteni, unde primăria are obligația de a asigura curățenia pe toată raza comunei.

În continuare zac maldăre de gunoaie pe câmp. La fel în alte localități dâmbovițene precum Cojasca, Mătăsaru sau Glod. De multe ori chiar este nevoie de sesizări asupra acestor probleme pentru că doar datorită presiunii publice unii primari se activează și igienizează zonele. Și să nu uităm că primăriile eliberează avize de funcționare pentru firme care apoi primesc alte autorizații sau avize de la instituții de specialitate. Deci și conducerile primăriilor au atribuțiuni în ceea ce privește activitățile desfășurate în curtea lor.

Dacă ar exista o colaborare constantă și eficientă între primării și aceste instituții, inclusiv poliția sau jandarmeria, atunci lucrurile ar sta complet diferit acum și ar dispărea motivele de supărare.Totodată sunt dezamăgit de faptul că anumite persoane aflate la conducerea județului și care dețin toate pârghiile de a iniția schimbări în bine importante se victimizează și aleg să amenințe și să intimideze în loc să aplice măsuri concrete. Este o abordare despotică, autocratică, nu una proactivă, de susținere și cooperare”, a precizat Dragoș Popescu, senator USR de Dâmbovița.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial