6 mai 2024
LEGE ŞI ORDINE, la Găeşti! Cum a reuşit comandantul oraşului, cms.şef ALEXANDRU IORGA, să ţină în frâu infractorii!

LEGE ŞI ORDINE, la Găeşti! Cum a reuşit comandantul oraşului, cms.şef ALEXANDRU IORGA, să ţină în frâu infractorii!

aiorgaCOMUNICAT DE PRESĂ

 POLIŢIA ORAŞULUI GĂEŞTI – PARTENER DE ÎNCREDERE, FURNIZOR DE SIGURANŢĂ

Orașul Găești este situat în partea de sud-vest a județului Dâmbovița, în Câmpia Găvanu-Burdea, între Valea Argeșului la sud-vest și Valea Sabarului la sud-vest, având o populaţie de aproximativ 13.500 de locuitori.

Este cunoscut ca centru urban încă din secolul XVIII. După distrugerea Târgoviștei de către turci, în timpul războiului turco-austriac din 1736-1739, reședința județului Dâmbovița a fost mutată provizoriu, până la refacerea orașului Târgoviște, în Găești.

Poliţia Oraşului Găeşti desfăşoară activităţi de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea găeştenilor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii. Subunitatea are în arondare trei secţii de poliţie rurală şi 19 posturi de poliţie.

Diminuarea şi controlul fenomenului infracţional, reacţia promptă la solicitările cetăţenilor, protejarea intereselor legale ale acestora şi sporirea încrederii publice constituie deziderate ale activităţii poliţiştilor găeşteni.

Astfel, în primele 9 luni ale acestui an, infracţionalitatea sesizată înregistrează o scădere de 18.12%, fiind înregistrate 619 fapte.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 15 au fost de natură economico-financiară (-54.54%) şi 436 judiciare (-24.82%) .

  • Infracţiunile contra persoanei –au fost sesizate 228 de fapte, cu 31.73% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 91 au fost infracţiuni de lovire sau alte violenţe (-43.12%).

  • Infracţiunile contra libertăţii persoanei – au fost sesizate 56 de fapte, cu 36.36% mai puţin decât în primele nouă luni ale anului 2014. Astfel, infracţiunile de ameninţare scad cu un procent de 41,66%.

  • Infracţionalitatea contra patrimoniuluia înregistrat o uşoară creştere, fiind sesizate 161 de astfel de infracţiuni, cu 19 fapte mai mult comparativ cu primele 9 luni ale anului 2014.

Majoritatea infracţiunilor contra patrimoniului au fost soluţionate cu operativitate de poliţiştii găeşteni, prin prinderea autorilor şi tragerea acestora la răspundere penală.

  • În domeniul circulaţiei pe drumurile publice – în perioada de referinţă, poliţiştii din cadrul Formaţiunii Rutiere Găeşti au organizat 298 de acţiuni, dintre care 87 pentru combaterea vitezei excesive, 38 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor de către conducătorii de vehicule, 32 pentru depistarea abaterilor comise de pietoni şi 39 pentru sancţionarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

În cadrul activităţilor, poliţiştii au constatat 170 de infracţiuni, dintre care 104 la regimul rutier şi au aplicat 8.042 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul amenzilor, 2.710 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1.494 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 27 pentru consum de alcool şi 539 în urma abterilor comise de pietoni.

Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 228 de permise de conducere şi au retras 270 de certificate de înmatriculare şi 12 seturi de plăcuţe cu numere de înmatriculare.

  • Cu privire la activitatea de constatare a contravenţiilor, în primele 9 luni ale acestui an, poliţiştii din Găeşti au aplicat 10.611 sancţiuni contravenţionale, cu 17.74% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Din totalul acestora, 8.911 au fost conform O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 1.132 la Legea 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică, 40 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 22 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 26 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Comunicarea și cooperarea cu cetățenii şi apropierea de comunitate sunt esențiale pentru poliţiştii găeşteni, pentru ca siguranța cetățeanului, liniștea socială și climatul de ordine din oraşul Găeşti să se îmbunătățească permanent.

Astfel, efectivele Poliţiei Oraşului Găeşti au intervenit cu promptitudine la 1.668 de apeluri de urgenţă semnalate prin 112 de cetăţeni şi au eliberat 3.276 de certificate de cazier judiciar.

Reamintim că în cursul lunii martie a.c., poliţiştii găeşteni au destructurat o grupare specializată în furturi de combustil din rezervoarele vehiculelor parcate pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Trei dintre bărbaţi au fost arestaţi preventiv.

De asemenea, prin activităţile specifice poliţieneşti, aceştia au reuşit documentarea infracţională şi arestarea preventivă a unui tânăr care, în perioada 2014-2015, a comis peste 20 de furturi din locuinţe.

Activitatea de prevenire a criminalităţii reprezintă, alături de combatere, o componentă importantă a poliţiştilor găeşteni, aceştia organizând periodic întâlniri cu grupuri ţintă, potenţiale victime ale anumitor genuri de infracţiuni, campanii stradale şi instruiri în şcoli.

Totodată, Poliţia Oraşului Găeşti şi-a deschis porţile pentru cei mici de două ori în primele 9 luni ale anului 2015, pentru a le împărtăşi acestora tainele muncii de poliţie.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial