3 mai 2024
Ai de gând să dai cu petarde? Uite ce pățești!

Ai de gând să dai cu petarde? Uite ce pățești!

În pragul sărbătorilor de iarnă, poliţia dâmboviţeană informează persoanele fizice şi juridice, cu privire la comercializarea, transportul şi folosirea articolelor pirotehnice

I. Aspecte legislative privind condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice.

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă si a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

Pentru încăperile în care se depozitează o cantitate mai mică de 1000 kg. brut de articole pirotehnice, este necesar avizul dat de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Cantităţile de articole pirotehnice mai mari de 1000 kg. brut, pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă. Aceste depozite pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei, emisă în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi inspectoratul judeţean de poliţie Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă, în afara imobilelor de locuit, şi pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei emise în comun de către inspectoratul teritorial de munca si inspectoratul judeţean de poliţie Dta. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 406/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice după cum urmează: 1. Persoane juridice autorizate : a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate; b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV, precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din clasa I. Celelalte obiecte pirotehnice din categoria I, care pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului si pot fi utilizate in spatii restranse ( in interiorul cladirilor cu destinatie de locuit, cu nivel de risc scazut si nivel de zgomot neglijabil ) sunt : focuri bengale , chibrituri bengale , betisoare bengale, jerbe, granule scanteietoare , serpi , scantei . c. în situaţia organizării de focuri de artificii cu articole pirotehnice din clasele/categoriile III şi IV, precum şi T.1 şi T.2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărei rază se execută jocuri de artificii.

2. Persoanele fizice

a. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele/categoriile II , III , IV, T.1 şi T.2 precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din clasa I.

b. pot detine si folosi articole pirotehnice din clasa/categoria I tot timpul anului, cu excepţia petardelor, pocnitorilor şi obiecte zburătoare luminoase din această categorie, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa . Obiectele pirotehnice din categoria I, care pot fi comercializate si utilizate in spatii restranse ( in interiorul cladirilor cu destinatie de locuit, cu nivel de risc scazut si nivel de zgomot neglijabil ) sunt : focuri bengale , chibrituri bengale , betisoare bengale, jerbe, granule scanteietoare , serpi , scantei .

3. Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţii de locuinţe cu 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale, şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane. g) la o distanta mai mică de 500 de metri de păduri .

Infracţiuni

Art.31 din Legea 126/1995 cu modificările şi completările ulterioare …….. (21) Orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. (22) Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Situaţii de fapt:

1. comercializarea articolelor pirotehnice de către persoane juridice fără autorizaţie constituie infracţiune; 2. comercializarea sau cumpărarea de către persoane juridice autorizate de obiecte pirotehnice altele decât cele pentru care s-a emis autorizaţia constituie infracţiune; 3. comercializarea către populaţie a articolelor pirotehnice din clasele/categoriile II-IVşi a pocnitorilor din clasa I constituie infracţiune; 4. deţinerea, confecţionarea, vânzarea sau folosirea de către persoanele fizice a articolelor pirotehnice din clasele/categoriile II-IV, T.1 şi T.2 precum şi a artificiilor din categoria “obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I constituie infracţiune. 5. comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege (16 ani), precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune

B.Contravenţii

– comercializarea de articolelor pirotehnice în alte locuri decât cele autorizate conform art. 19 din Legea nr. 126/1995 cu modificările şi completările ulterioare (amendă de la 1.000 RON la 2.500 RON- art.32 lit a din Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, modificată si completată) în concurs cu art.1 lit.b din Legea nr.12/1990; – neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor conform art. 291 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, modificată si completata prin Legea 406/2006 (amendă de la 5.000 RON la 7.500 RON- art.32 lit d din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, modificată si completată);

– folosirea obiectelor pirotehnice în locurile interzise de art. 295 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, modificată si completată (amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON- art.32 lit. c din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, modificată si completată; în cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se vor aplica şi prevederile art.2 pct.28 din Legea nr.61/1991); – în cazul în care faptele prevăzute de art. 295 din Legea nr. 126/1995 sunt săvârşite de minori sub 14 ani se iau măsuri de sancţionare a părinţilor sau ocrotitorilor legali, conform art. 36 din Legea nr.61/1991; – în cazul în care sunt încălcate reglementările legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, în conformitate cu prevederile art. 10 şi 11 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, modificată si completată se vor lua măsuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizaţiei pentru activităţile de deţinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial