27 aprilie 2024
Agricultorii dâmboviţeni, ÎN SAPĂ DE LEMN!

Agricultorii dâmboviţeni, ÎN SAPĂ DE LEMN!

Activitatea agricolă a judeţului Dâmboviţa este puternic afectată de seceta manifestată în ultimile două luni la nivel naţional dar şi European. Din păcate în România efectul este mult mai puternic decât în restul ţărilor europene,deoarece suprafeţele irigate sunt mult mai mici.

In judeţul Dâmboviţa,unde au foste amenajări pentru irigaţii pentru 46 000 hectare, anul acesta s-au udat aproximativ 1600 hectare, în principal legumele cultivate în zonele Băleni, Lunguleţu, Brezoaiele şi în pomicultură, bazinul pomicol Voineşti, dar numai din surse şi cu mijloace improvizate puţuri la pânza freatică şi motopompe de mici dimensiuni

Deficitul de apă din sol pe adâncimea 0-100 este major, seceta pedologică fiind puternică şi pe zone extinse, extremă. Acest lucru va influenţa negativ desfăşurarea campaniei agricole de însămânţări de toamnă, în sensul că nu se pot efectua lucrări de calitate pentru pregătirea patului germinativ şi culturile însămânţate nu vor avea umiditatea necesară pentru germinare şi creştere.

Pentru realizarea programului de însămânţări sunt disponibile în judeţ un număr de 5224 tractoare, 4468 pluguri, 1978 grape cu discuri şi 1025 semănători pentru păioase. De asemenea sunt asigurate toate imputurile respectiv cantităţile de sămânţă la toate culturile cât şi îngrăşămintele şi insectofungicidele necesare. La ora actuală sunt pregătite pentru însămânţat 11500 ha şi s-a însămânţat cu rapiţă o suprafaţă de 170 ha. Referitor la campania agricolă de recoltare singura problemă care se ridică se referă la cantităţile foarte mici care se recoltează în principal la culturile de porumb, floarea soarelui şi culturi furajere. Măsurile luate pentru combaterea efectelor secetei au constat în: – transmiterea către primării şi principalii fermieri a avertizărilor meteorologice; – informarea fermierilor privind aplicarea unor tehnologii adecvate menite să conserve apa din sol; – crecătorii de animale cu efective la păşunat au fost sfătuiţi sa-şi ia măsuri pentru asigurarea necesarului de apă şi de protejare a animalelor în zone umbrite pe perioada caniculară; – am stabilit cu, Camera de Comerţ condiţiile de eliberare a ″Avizului de Forţă Majoră″ pentru secetă şi am informat fermierii; – am transmis la MADR săptămânal situaţia culturilor afectate în vederea elaborării actelor normative privind despăgubirile ce se vor acorda fermierilor afectaţi.

Director Exectutiv,

Ing. Marin Eugen

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial