28 aprilie 2024

Tâlharii pândesc la orice pas! Cum vă feriți de primejdii

talha2Recomandări pentru prevenirea tâlhăriilor:

Nu purtaţi la vedere, în mod ostentativ, bunuri sau obiecte de valoare și bijuterii!

Aveţi grijă ca poştele şi genţile să fie închise!

Nu vă lăudaţi străinilor cu valorile pe care le deţineţi asupra dumneavoastră sau la domiciliu.

Când folosiți mobilul pe stradă, manifestaţi atenţie la persoanele din jurul dumneavoastră şi observaţi-le reacţia.

Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, acţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din imediata apropiere.

Opuneţi rezistenţă numai dacă integritatea dumneavoastră fizică nu este pusă în pericol. În caz contrar, renunţaţi la obiectele pretinse de agresor şi anunţaţi imediat Poliţia la 112. Încercaţi să reţineţi cât mai multe date referitoare la autor/autori!

Evitaţi să vă deplasaţi după lăsarea întunericului sau la ore târzii pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, parcuri, pasaje subterane, parcări izolate, locuri din apropierea barurilor, iar dacă deplasarea este absolut necesară, apelaţi la serviciile de taximetrie autorizate.

Dacă sunteţi în pericol, cereţi sprijinul persoanelor de pe stradă, intraţi în cel mai apropiat magazin sau sunaţi la uşa unei locuinţe cu ferestre luminate.

Dacă vă aflaţi sub influenţa alcoolului, rugaţi să vi se comande un taxi şi nu acceptaţi să fiţi însoţiţi de persoane necunoscute.

Luaţi atitudine faţă de manifestările antisociale şi nu protejaţi infractorii prin tăcere. Gândiţi-vă că următoarea victimă puteţi fi chiar dumneavoastră !

În perioada ianuarie-noiembrie a.c., pe raza județului Dâmbovița au fost înregistrate 33 de tâlhării, cu 17,5% mai puține comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dintre acestea, 13 au fost comise în mediul stradal.

1--2-Sfaturi utile pentru deplasări în siguranță

Înainte de a porni la drum, ÎNTOTDEAUNA, informați-vă despre condițiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți!

Dacă circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, echipați-vă autoturismul cu anvelope de iarnă!

Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, trebuie să aveţi în vedere că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri!

Sporiți atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare şi evitați oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Adoptați o manieră prudentă de conducere și adaptați în permanență viteza de rulare la condițiile meteo și de drum.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Curățați în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Astfel, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat dispozitivul de tip “hands-free”.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

2-1-Acțiuni pentru siguranța cetățenilor

În perioada 09-10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au continuat acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, fiind organizate 77 de patrule.

Pe parcursul weekendului, polițiștii au intervenit la 59 de evenimente, dintre care 41 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Au fost sesizate 41 de infracțiuni, dintre care 21 contra persoanei și 10 contra patrimoniului.

Patru persoane au fost surprinse în flagrant în timp ce comiteau infracțiuni.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 715 sancțiuni contravenționale, dintre care 111 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 580 pentru nerespectarea regulilor de circulație conform O.U.G 195/2002.

162 de conducători auto au fost amendați pentru încălcarea regimului legal de viteză.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 14 permise de conducere, dintre care 2 pentru consum de alcool și au retras 4 certificate de înmatriculare.

traficVACANȚA DE IARNĂ, ÎN SIGURANȚĂ

A început perioada sejururilor de iarnă în străinătate. Cum tot mai mulţi dintre noi facem cumpărăturile de bilete de avion, ori de cazare în vacanţă de pe internet, venim cu recomandări, de care ar trebui să ținem cont cu toții.

Este important să vă informați, să fiți la curent cu noutățile privind nivelul de siguranță, legislația și obiceiurile din acea țară, atunci când urmează să călătoriți în străinătate.

Nu este recomandat să vă aventurați în regiuni puțin populate, cu trafic turistic scăzut.

Procurați-vă adresele, telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele în care urmează să vă petreceți sejurul mult așteptat, pentru a putea solicita asistenţă consulară de specialitate, în caz de nevoie. Aceste informaţii vă sunt  puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro!

Verificați agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru vacanță și nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat, etc.) în bagajele pentru cală!

Minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Este util să știți dacă emițătorul cardului dumneavoastră are sucursale în stațiunea/orașul în care călătoriți, sau dacă veți găsi bănci deschise în week-end.

Schimbați banii numai la unitățile bancare ori la schimburi valutare autorizate și nu vă lăsați atrași de cursul avantajos pe care vi l-ar putea oferi persoane care vă abordează pe stradă.

Asigurarea de sănătate în cazul unei călătorii în afara țării este importantă, mai ales că unele destinații exotice impun condiții de sănătate speciale.

Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Călătorie plăcută!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial