26 aprilie 2024
APIA Dâmboviţa A DAT RAPORTUL în faţa prefectului! Vezi ce s-a aflat

APIA Dâmboviţa A DAT RAPORTUL în faţa prefectului! Vezi ce s-a aflat

SCHEME DE SPRIJIN FINANCIAR GESTIONATE DE APIA-CENTRUL JUDETEAN DAMBOVITA IN ANUL 2013

AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTIE PENTRU AGRICULTURA este o institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, infiintata in baza Legii nr.1/2004 .

Principalul obiectiv si actiunile in care a fost angajata A.P.I.A. au vizat implementarea schemelor de plati directe pe suprafata instituite ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Incepand cu aceasta data, AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTIE PENTRU AGRICULTURA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) si Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR ).

Agenţia are următoarele atribuţii principale:

a) asigură derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate; b) asigură verificarea cererilor de plată primite de la beneficiari; c) autorizează plata către beneficiari în urma verificării cererilor de plată sau îi înştiinţează pe aceştia cu privire la eventualele nereguli sesizate, în vederea soluţionării acestora; d) execută plăţile autorizate către beneficiari; e) ţine contabilitatea plăţilor efectuate;

f) urmăreşte încadrarea în fondurile alocate pentru activităţile prevăzute la art. 2; g) asigură îndeplinirea cerinţelor cu privire la informarea publică privind activităţile desfăşurate; h) asigură desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor economice, administrative, contabile, de personal şi audit ale Agenţiei; i) colaborează pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice cu organele administraţiei publice centrale şi locale; j) pregăteşte şi implementează prevederile privind mecanismele comerciale;

k) eliberează certificate de import şi de export pentru produse agricole începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole; l) elaborează şi implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru produsele agricole. m) este autoritatea publică responsabilă cu implementarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control; n) asigură managementul cotelor de producţie de zahăr şi izoglucoză şi gestionează contribuţiile aferente acestor cote; o) elaborează manuale de proceduri şi metodologii în vederea implementării corespunzătoare a atribuţiilor care îi revin;

p) implementează şi administrează restituţiile la export şi sistemul de garanţii aferente restituţiilor; r) furnizează toate informaţiile solicitate de Organismul coordonator al agenţiilor de plăţi pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit; s) implementează sistemul de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole; ş) realizează şi întreţine sistemul de identificare a parcelelor agricole;

t) pregăteşte şi implementează prevederile legale privind stocurile excedentare de zahăr, produse zaharoase şi alte produse agroalimentare, precum şi cele referitoare la garanţiile de eliminare de pe piaţă a cantităţilor excedentare de zahăr; ţ) îndeplineşte, în condiţiile legii, atribuţii privind gestionarea cotei de lapte şi atribuţii privind aplicarea dispoziţiilor legale privind taxele adiţionale individuale, controlul vânzărilor directe şi livrărilor către procesatori, precum şi colectarea contribuţiei la taxa datorată rezultată din depăşirea cotei individuale de livrări şi vânzări directe a producătorilor; u) fundamentează şi emite decizii de recuperare financiară pe baza verificărilor efectuate în cadrul controlului operaţiunilor care fac parte din sistemul de finanţare prin Fondul European de Garantare Agricolă şi notifică rezultatul final Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Comisiei Europene.

Centrul Judetean Dambovita al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura este institutia care gestioneaza cea mai mare parte a formelor de sprijin destinate fermierilor din judet finantate din fonduri europene (FONDUL EUROPEAN DE GARANTARE PENTRU AGRICULTURA- FEGA si FONDUL EUROPEAN PENTRU AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA – FEADR) sau fonduri alocate de Guvernul Romaniei de la bugetul national. In acest sens, programul masurilor economice si sociale asumate si cuprinse in “Programul de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Dambovita” urmareste implementarea eficienta a tuturor formelor de sprijin amintite.

Masuri de sprijin financiar gestionate de APIA – Centrul Judetean Dambovita acordate producatorilor agricoli in anul 2013 :

1. SCHEME DE PLATA UNICA PE SUPRAFATA ( SAPS )

Schema de plata unica pe suprafata consta in plata unei sume uniforme la hectar platibila o singura data pe an. Beneficiarii platilor directe pot fi persoane fizice si juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, locatari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, asociatii. In cazul proprietarilor care au dat terenul in arenda, concesiune, in parte sau l-au inchiriat, sprijinul se cuvine si se acorda celui care lucreaza terenul. Un fermier poate depune cerere de sprijin pentru o suprafata necultivata mentinuta in Bune Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si cu respectarea cerintelor legale in materie de gestionare (SMR).

Pentru a accesa plati prin scheme de sprijin pe suprafata, un fermier trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii generale:

– sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 Ha, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 Ha; in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor viticole sau arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 Ha; – sa declare toate parcelele agricole si sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu pe toata suprafata fermei;

– cererea de plata trebuie sa aiba atasate : copia actului de identitate al solicitantului, pentru persoanele fizice sau in cazul persoanelor juridice copie dupa certificatul de inmatriculare de la Registrul Comertului, extras de cont bancar activ. Anul trecut activitatea de primire a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata s-a desfasurat in perioada 01 martie – 15 mai 2013. Fermierii pot depune cereri pana la data de 10 iunie cu penalitati de 1 % pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa 10 iunie cererea nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs. Au solicitat sprijin 27.678 fermieri pentru o suprafata de 132.922 ha.

Facem precizarea ca la Centrul Judetean au depus cereri SAPS fermierii care au suprafete mai mari de 50 ha. Fermierii cu ferme mai mici de 50 de ha au depus cererea de sprijin la Centrul Local pe raza caruia are sediul social al exploatatiei sau domiciliul.

In acest an, fermierii damboviteni au avut la dispozitie aplicatia IPA Online pentru completarea declaratiei de suprafata. Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole furnizate de APIA, fermierul acceseaza IPA Online si completeaza electronic declaratia de suprafata. Ulterior, cu aceasta declaratie de suprafata, completata electronic si tiparita, fermierul s-a prezentat la Centrele APIA pentru depunerea cererii de plata. Alaturi de declaratia de suprafata, fermierul a completat un formular cu date de identificare ale exploatatiei si o anexa in care a bifat masurile de sprijin solicitate. Pentru fermierii care au depus cereri in anii precedenti, formularul cu datele de identificare este pretiparit, fiind actualizat doar daca au aparut modificari fata de datele anterioare.

A.P.I.A. a dezvoltat aplicatia IPA Online pentru a veni in sprijinul fermierilor, astfel incat sa fie evitate erorile identificate in campaniile SAPS precedente, in ceea ce priveste completarea cererii de plata.

Sursa de finantare pentru aceasta schema de plata se asigura din FEGA.

Cuantumul sprijinului pentru aceasta schema de plata este de 50,55 euro/ha pentru anul 2007, 60,75 euro/ha pentru anul 2008, de 71,12 euro/ha pentru anul 2009, 80,36 euro/ha pentru anul 2010, 100,65 euro/ha pentru anul 2011, 119,66 euro/ha pentru anul 2012, 139,17 euro pentru anul 2013.

2. PLATILE NATIONALE DIRECTE COMPLEMENTARE (PNDC)

Sunt platile care suplimenteaza schema de plata unica pe suprafata din bugetul FEADR si de la bugetul national. Schema de plata unica pe suprafata si platile nationale directe complementare sunt raportate cuplat pentru ca cererile si procesarea lor sunt comune. ( Cuantum sprijin 2007- 47 euro / ha, 2008 – 46.71 euro / ha, 2009 – 44.64 euro / ha, 2010 – 50,64 euro/ ha, 2011 – 32,42 euro/ ha, 2012 – 35 euro /ha, 2013-21 euro).

3. PLATI COMPENSATORII PE SUPRAFATA PENTRU DEZVOLTARE RURALA

Aceste plati sunt sume fixe stabilite prin PNDR 2007 – 2013, acordate pe suprafata de teren agricol utilizata situata intr-o zona eligibila , pe care fermierul le poate obtine anual, daca solicita acest lucru in cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata . Sursa de finantare o constituie bugetul FEADR.

PLATI PENTRU ZONE DEFAVORIZATE : sunt un supliment la subventiile SAPS si au rolul de a compensa productivitatea agricola mai redusa a terenurilor agricole din zonele defavorizate.Astfel, au fost stabilite trei tipuri de zone defavorizate:

Zona montana defavorizata

Zone defavorizate de conditii naturale specifice – 4 UAT in judet (Aninoasa, Doicesti, Glodeni, Ocnita)

Zone semnificativ defavorizate – 13 UAT in judet (Barbuletu, Bezdead, Buciumeni, Iedera, Moroeni, Pietrosita, Pucheni, Rau Alb, Runcu, Valea Lunga, Varfuri, Visinesti, Valeni Dambovita)

PLATI PENTRU AGROMEDIU : compenseaza cheltuielile suplimentare si pierderile de venit ale fermierilor care isi asuma voluntar un set de cerinte specifice de agromediu, dupa cum urmeaza :

– pastrarea caietului de agromediu 6 ani ; – inscrierea in caietul de agromediu a lucrarilor executate pe pasuni si a datei inceperii pasunatului ; – respectarea Bunelor Conditii Agricole si de Mediu : este interzisa arderea pasunilor, este interzis suprapasunatul (maxim 1UVM / ha) , eliminarea vegetatiei nedorite (arbusti, ciulini).

Au fost identificate sapte pachete de agromediu:

1. Pajisti cu inalta valoare naturala – 124 euro / an /ha (1038 UAT in tara)

2. Practici agricole traditionale – 58 euro / ha ( se aplica in aceleasi UAT ca si primul pachet)

3. Pajisti importante pentru pasari – pachet pilot care isi propune sa introduca in Romania viitoarele plati pentru speciile si habitatele protejate la nivel european prin intermediul retelei Natura 2000. S-au stabilit doua variante :Crex Crex – 209 euro /an/ ha ;Lanius minor, Falco vespertinus – 101 euro / an /ha.

4. Culturi verzi – 130 euro / ha

5. Agricultura ecologica – intre 162-393 euro / ha

6. Pajisti importante pentru fluturi – 240 euro/ha

7. Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gatul rosu -171 euro/ha

Localitati care pot aplica masurile de agromediu: Barbuletu, Bezdead,Branesti, Buciumeni, Candesti, Cobia, Doicesti, Fieni, Glodeni, Hulubesti, Iedera, Ludesti, Malu cu Flori, Manesti, Moreni, Moroeni, Motaieni, Ocnita, Pietrosita, Pietrari, Pucheni, Pucioasa, Rau Alb, Runcu, Sotanga, Tatarani, Valea Lunga, Varfuri, Visinesti, Voinesti, Vulcana Bai, Vulcana Pandele, Valeni Dambovita.

Conform Art. 29, alin. 2 al Regulamentului Comisiei Europene nr. 73 / 2009, platile pentru cererile de sprijin pe suprafata depuse in anul curent se fac in perioada care incepe la 1 decembrie a.c. si se incheie la data de 30 iunie a anului calendaristic urmator.

4.PLATI NATIONALE DIRECTE COMPLEMENTARE IN SECTORUL ZOOTEHNIC LA SPECIILE OVINE SI CAPRINE

In paralel cu schemele de sprijin pe suprafata, in luna aprilie, crescătorii de ovine şi caprine, atât persoane fizice cât şi juridice, au solicitat sprijinul pe cap de animal.

Prima pe cap de animal se acordă producătorilor agricoli, o singură dată pe an, pentru femele ovine sau caprine, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

-efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 capete femele ovine sau 25 de capete femele caprine, care au vârsta de minim un an la 31 martie 2013; -efectivele pentru care se solicită prima să fie înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei; – efectivele pentru care se solicită prima să fie menţinute în exploataţie la adresa menţionată în cerere până la 3 august 2013; -să fie înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare ; -cererea să fie vizată de asociaţia crescătorilor de ovine / caprine, care atestă efectivele pentru care se solicită sprijin. Pentru a beneficia de primă, solicitantul a depus personal sau prin reprezentant legal la Centrul Judeţean Dâmboviţa cererea de solicitare sau si-a dat acordul scris reprezentantului asociaţiei crescătorilor din care face parte, în acest sens.

Au solicitat sprijin 503 crescatori de ovine/caprine pentru un numar total de 52.703 animale.

5. AJUTOR SPECIFIC ACORDAT PRODUCATORILOR DE LAPTE si CARNE DE VITA DIN ZONE DEFAVORIZATE

De acest sprijin comunitar finantat din Fondul European de Garantare Agricolă pot beneficia crescătorii de vaci de lapte şi/sau de bivoliţe de lapte şi/sau de taurine din rase de carne şi/sau metişii acestora – persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. din Fondul European de Garantare Agricolă

Solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod de la ANSVSA), la centrul judeţean APIA pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale. Ajutorul specific se acordă beneficiarilor care au exploataţii cu cod de înregistrare la ANSVSA, localizate în zonele defavorizate din România, prevăzute în Anexa nr. 4 A la PNDR 2007-2013.In Dambovita, pot solicita sprijin crescatorii din localitatile Barbuletu, Bezdead, Buciumeni, Iedera, Moroieni, Pietrosita, Pucheni, Rau Alb, Runcu, Valea Lunga, Varfuri, Valeni, Visinesti, Aninoasa, Doicesti, Glodeni, Ocnita.

Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon maxim de 30.000.000 euro.

Cuantumul ajutorului specific se calculează de către APIA, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.

In perioada 10 iunie- 15 iulie s-au depus 827 de cereri pentru 2943 capete.

6. AJUTOR SPECIFIC ACORDAT PRODUCATORILOR DE LAPTE si CARNE DE OVINE SI CAPRINE DIN ZONE DEFAVORIZATE

Ajutorul specific se acordă beneficiarilor care au exploataţii cu cod de înregistrare la ANSVSA, localizate în zonele defavorizate din România, prevăzute în Anexa nr. 4 A la PNDR 2007-2013.In Dambovita, pot solicita sprijin crescatorii din localitatile Barbuletu, Bezdead, Buciumeni, Iedera, Moroieni, Pietrosita, Pucheni, Rau Alb, Runcu, Valea Lunga, Varfuri, Valeni, Visinesti, Aninoasa, Doicesti, Glodeni, Ocnita. In perioada 14 octombrie-13 decembrie s-au depus 72 cereri.

7. AJUTOR SPECIFIC PENTRU IMBUNATATIREA CALITATII PRODUSELOR AGRICOLE DIN SECTORUL DE AGRICULTURA ECOLOGICA

Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi zootehnica care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită conversie.

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt înregistraţi în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcţiile Agricole de Dezvoltare Rurală judeţene; deţin un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de către MADR; se menţin în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani; nu au datorii restante la bugetul de stat sau bugetul local; în cazul beneficiarilor din producţia vegetală, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente.

Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură in perioada 01 septembrie – 29 noiembrie.

În cazul în care beneficiarul exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judeţe, cererea va fi depusă la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află suprafaţa mai mare pentru exploataţiile din domeniul vegetal. Pentru exploataţiile din domeniul creşterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice/ PFA/ÎÎ/ÎF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plată, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale. S-au depus 5 cereri de sprijin pentru productia vegetala (porumb, orz, orzoiaca, sorg, grau, legume si livezi- meri, pruni)

8. CNDP BOVINE 2013 – PLATI NATIONALE DIRECTE COMPLEMENTARE IN SECTORUL ZOOTEHNIC LA SPECIA BOVINE

In perioada 17 septembrie – 28 octombrie 2013, s-au depus cererile de solicitare a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine, astfel:

a)schemă decuplată de producţie în sectorul lapte;

Prima pentru această schemă se acordă pe tona de lapte produs şi înregistrat la livrari şi/sau vânzări directe în Sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012 – 2013.

b)schemă decuplată de producţie în sectorul carne.

Prima pentru această schemă se acordă pentru un efectiv de minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la care se poate adăuga şi tineret bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă. S-au depus 1538 cereri pentru 9525 animale

Cuantumul primelor pentru anul 2013 se stabileste de către MADR, după data de 1 martie 2014. 9. AJUTOR DE STAT PENTRU PLATA PRIMELOR DE ASIGURARE

IMM-urile care desfasoara activitate in agricultura si au incheiat polite cu societati de asigurare – reasigurare aflate sub autoritatea Comisiei de supraveghere a asigurarilor, pot beneficia de sprijin reprezentand 70% din valoarea platita pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteo nefavorabile – care pot fi asimilate dezastrelor naturale sau 50% din valoarea platita pentru politele care prevad acoperirea fenomenelor meteo nefavorabile (dezastre naturale) si/sau pierderi cauzate de boli ale animalelor /plantelor sau de infestari parazitare.

Perioada de depunere cereri:

Zootehnie :

1-31. 01.2013- pentru politele incheiate in semestrul 2 /2012 1-31. 07.2013- pentru politele incheiate in semestrul 1/2013 Vegetal : 1-31.05.2013 – pentru culturile infiintate in toamna 2012 1-31.10.2013 – pentru culturile infiintate in primavara 2013

S-au primit 28 de cereri de sprijin, 2 cereri pentru zootehnie si 26 de cereri pentru productia vegetala.

10. BUNASTARE PORCI

Din data de 16 iulie 2012 bunastarea porcinelor a trecut pe masura 215 din PNDR – fonduri europene ( FEADR ).Beneficiarii sunt crescatorii de porcine care detin exploatatii comerciale autorizate sanitar veterinar si exploatatii de tip A inregistrate sanitar veterinar care isi asuma voluntar angajamente pentru bunastare porcinelor pe o perioada de 5 ani .

Conditiile de bunastare superioare sunt cele care depasesc minim obligatoriu stabilit de normele sanitar veterinare . Deci, scopul acestei forme de sprijin este de a acoperi costurile suplimentare si pierderile de venituri datorate angajamentelor asumate pentru aplicarea unor masuri , altele decat cele obligatorii pentru depasirea standardelor minime obligatorii.

Masurile asumate sunt : Pachetul 1 – cresterea cu cel putin 10 % a spatiului alocat disponibil fiecarui porc ;

Pachetul 2 – asigurarea a minimum 11 ore lumina artificiala cu o valoare a iluminatului de 50 lucsi; ( nu sunt eligibilie exploatatiile cu iluminat exclusiv natural ) Pachetul 3 – imbunatatirea conditiilor de bunastare pe timpul transportului (sunt eligibile cheltuielile suplimentare efectuate numai catre sau dinspre alte societati decat cele solicitante) Pachetul 4 – corectarea nivelului nitritilor si nitratilor din apa ( nu sunt eligibile exploatatiile care utilizeaza apa de la reteaua publica ) Pachetul 5 – reducerea noxelor cu 30% fata de nivelul minim obligatoriu prin mentinerea in limite optime a parametrilor de microclimat ( sunt eligibili cei care monitorizeaza in permanenta temperatura ,umiditate si viteza curentilor de aer cu aparatura adecvata ) Pachetul 6 – imbunatatirea conditiilor zonei de odihna ( sunt eligibili cei care utilizeaza ca pat materiale higroscopice care garanteaza mentinerea uscata a zonei de odihna )

Cererile de plata se depun anual la Centrul Judetean al APIA unde solicitantul are sediul social.

Trimestrial se depun deconturile de plata in functie de livrarile de porci catre abatoare sau terti pentru porcii grasi iar la scroafe si scrofite in functie de livrari sau transferuri catre alte ferme. S-au depus 4 cereri de sprijin.

11. BUNASTARE PASARI

Din data de 16 octombrie si pasarile au intrat pe masura 215 din PNDR fonduri europene ( FEADR)

Beneficiarii acestei forme de sprijin sunt detinatorii exploatatiilor comerciale autorizate sanitar veterinar, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii pasarilor pe o perioada de 5 ani .

Conditiile de bunastare superioare sunt cele care depasesc minim obligatoriu stabilit de normele sanitar veterinare . Deci, scopul acestei forme de sprijin este de a acoperi costurile suplimentare si pierderile de venituri datorate angajamentelor asumate pentru aplicarea unor masuri , altele decat cele obligatorii pentru depasirea standardelor minime obligatorii . Cererea de ajutor s-a depus pana in data de 18.01.2013 la APIA unde solicitantul are sediul social , iar trimestrial se depun deconturi de plata pentru livrarile efectuate. Se acorda sprijin pentru urmatoarele categorii : pui carne , pui curca , gaini ouatoare si gaini de reproductie rase grele . Masurile asumate sunt : – Subpachetul 1b – asigurarea intensitatii iluminatului artificial la minimum 30 lucsi ( sunt eligibile exploatatiile cu iluminat exclusiv artificial) Subpachetul 2b – reducerea densitatii pasarilor cu 10 % fata de densitatea rezultata din aplicarea cerintelor minime obligatorii Subpachetul 3b – imbunatatirea conditiilor de bunastare pe durata transportului ( sunt eligibile exploatatiile care asigura pe timpul transportului o suprafata mai mare cu 30 %/cap de pasare; Subpachetul 4b – corectarea nivelului nitritiilor si nitratilor in apa utilizata prin introducerea filtrelor de tratare corespunzatoare a apei atat la sursa cat si in hala ( sunt eligibile exploatatiile care au sursa proprie de apa nu de la reteaua publica ); Subpachetul 5b – reducerea noxelor cu 30%fata de nivelul minim obligatoriu prin mentinerea in limite optime a parametrilor de microclimat . ( sunt eligibile exploatatiile care determina zilnic temperature,umiditatea, viteza aerului iar lunar nivelul amoniacului si bioxidului de carbon) Atat crescatorii de porci cat si cei de pasari pe langa angajamentele asumate voluntar trebuie sa respecte si cerintele legale in materie de gestionare a mediului si de identificare si inregistrare a animalelor. (SMR) S-au depus 6 cereri de sprijin.

12. RENTA VIAGERA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a preluat activitatea desfăşurată de birourile judeţene ale Oficiului Naţional de Rentă Viageră Agricolă, exclusiv în aplicarea Titlului XI “Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare. Renta viagera reprezinta o suma de bani pe care o pot primi persoanele detinatoare de teren agricol, care au vandut sau au arendat terenul, cu contract de vanzare – cumparare, sau cu contract de arendare, inregistrat la primarii. In caz de vanzare, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vietii proprietarului. In cazul arendarii terenului agricol se primesc 50 de euro pentru fiecare hectar, atat timp cat terenul este arendat.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură vizeaza carnetele de rentier agricol in perioada 01 martie – 31 august pentru rentierii care au obtinut aceasta calitate pana la data de 31 decembrie 2009. În judetul nostru sunt 355 de rentieri agricoli. Anul 2013 a reprezentat si o perioada de pregatire pentru noua Politica Agricola Comuna 2014-2020.Aceasta reduce diferenta dintre valoarea sprijinului primit de agricultorii din diferitele state membre ale Uniunii. Mai mult, Comisia Europeana a sustinut propunerea noilor state membre, inclusiv a Romaniei, de a mentine sistemul de plata unica la hectar ( SAPS) pana in 2020. In plus, a fost acceptata si prelungirea platilor nationale directe complementare (CNDP) prin intermediul carora fermierii pot beneficia de subventii suplimentare de la bugetul national. Subventiile vor fi acordate numai fermierilor activi. Noile reglementari exclud subventionarea de catre PAC a detinatorilor de terenuri agricole fara legatura cu activitatea agricola. Agentia de Plati si Interventie Pentru Agricultura – Centrul Judeten Dambovita va urmari in permanenta doua axe principale de actiune, prima vizand incadrarea actiunilor ce-i revin in calendarul prevazut de Reglementarile Europene si termenele stabilite de A.P.I.A. Centrala si cea de-a doua, imbunatatirea calitatii lucrarilor si a raporturilor cu beneficiarii – fermierii damboviteni.

DIRECTOR EXECUTIV

Corina Alexandrina GÂRLEANU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial