2 mai 2024

19 noiembrie – Ziua Mondială de prevenire a abuzului asupra copiilor

dgaspcCOMUNICAT DE PRESĂ

        19 Noiembrie – Ziua Mondială de prevenire a abuzului asupra copiilor

            20 Noiembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului

Data de 20 noiembrie reprezintă ziua în care au fost emise două acte ce reglementează normele pentru protecţia copiilor din întreaga lume: Declaraţia Drepturilor Copilului (1959) şi Convenţia Drepturilor Copilului (1989). Convenţia a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite şi semnată în peste 80 de state.

“Ziua Internațională a Drepturilor Copilului” se sărbătorește pe data de 20 noiembrie, imediat după „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor” din data de 19 noiembrie.

Din cinci in cinci ani, Comitetul pentru Drepturile Copilului de la Geneva analizează respectarea drepturilor copilului în mai multe tări și face recomandări guvernelor pentru îmbunătățirea vieții copiilor. Cele patru principii de bază ale Convenției sunt: nediscriminarea, urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare și respectul față de părerile copilului.

Totuși, există încă încălcări ale drepturilor copilului, iar instituțiile competente nu sunt sesizate în toate cazurile.

În județul Dâmbovița, de la începutul anului 2016, Centrul de Consiliere pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat – Telefonul copilului (0245983), a efectuat un număr de 498 deplasări, ca urmare a sesizărilor scrise sau telefonice referitoare la situații de abuz, neglijare, exploatare a copiilor, numărul acestora fiind în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 458 sesizări.

În urma a 97 deplasări au fost preluați în regim de urgență un număr de 154 copii, față de 129 pentru aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru 401 deplasări, nu a fost nevoie de stabilirea unei măsuri de protecție specială pentru copii. Aceste cazuri au fost remise pentru monitorizare, Autorității Publice Locale de domiciliu, sau pentru consiliere, Centrului de prevenire a abuzului, neglijării și exploatării din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița.

De asemenea, tot în aceeași perioadă, ca urmare a sesizărilor scrise din partea spitalelor din județ, au fost preluați un număr de 18 copii, pentru care s-a dispus plasamentul în regim de urgență, față de 14 copii în aceeași perioadă a anului trecut.

Dintre cele 301 de cazuri confirmate de abuz, neglijare, exploatare a copilului înregistrate de la începutul anului 2016, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmboviţa, 14 au reprezentat cazuri de abuz fizic, 17 abuz emoţional, 3 abuz sexual, 60 exploatare prin muncă, 8 exploatare pentru comitere infracțiuni şi 199 cazuri de neglijare în familie. În ceea ce priveşte serviciile oferite, 154 copii au fost preluaţi în regim de urgenţă, iar 147 copii beneficiază de servicii de consiliere psihologică în familie, sau cazurile sunt monitorizate de către autorităţile publice locale. Din cei 301 copii, 237 au domiciliul în mediul rural şi 64 în mediul urban.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, trebuie să conștientizăm că toți copiii au drepturi oriunde s-ar afla, acasa în familie, la școală, sau în instituții. Părinții și familiile, profesorii, profesioniștii, orice cetățean trebuie să cunoască și să respecte aceste drepturi, iar încălcarea drepturilor copilului trebuie sesizată imediat autorităților care au obligația de a garanta și promova drepturile copilului.

 

 

 

 

 

Director general,

ing. Cristiana Bucur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit,

cons. Cerasela Gurgu

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial