3 mai 2024
VIDEO – Senatorul Dragoş Popescu, declaraţie în Plenul Senatului: “Instituțiile statului român se mișcă cu încetinitorul”

VIDEO – Senatorul Dragoş Popescu, declaraţie în Plenul Senatului: “Instituțiile statului român se mișcă cu încetinitorul”

“Am vorbit în plenul Senatului despre cum va fi implementat în România deja “prea discutatul”, dar “prea amânatul” sistem de Garanție-Returnare pentru ambalajele reutilizabile. Nu spun nicio noutate când zic că instituțiile statului român se mișcă cu încetinitorul, dar cumva Ministerul Mediului reușește să fie “campion” la implementarea cu întârziere a politicilor de mediu.

⌛️după ce a depășit toate termenele rezonabile de parcurgere a pașilor legali, Ministerul va trebui să amâne din nou – după declarațiile ministrului – data de intrare în funcțiune a sistemului.

📍Printre principalele probleme ale sistemului propus la nivelul României ar fi: ❌Ministerul Mediului va fi și acționar și organ de control; ❌Ministerul a optat pentru cea mai modestă variantă de sistem de garanție-returnare:De ce spun modestă? Pentru că nu vor implementa sistemul pentru: ❌borcane, sticle din plastic mat (cum sunt sticlele de șampon sau detergenți) sau ambalajele tip Tetrapack.❌sticlele de alcool sanitar sau de oțet nu sunt incluse în sistem, deși știm că sunt din aceleași materiale (PET) și ar putea fi reciclate fără probleme.

💸Cine știe, poate cândva, când o avea România un ministru care să își dorească să protejeze mediul și nu grupurile de interese, ‘om avea și noi un sistem de garanție returnare eficient, iar plasticul nu va mai domni peste ape, câmpuri, munți și văi”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial