28 aprilie 2024
Senatorul Dragoş Popescu participă la forumul european pentru Calitatea Aerului

Senatorul Dragoş Popescu participă la forumul european pentru Calitatea Aerului

‘Particip zilele acestea la cel de al 4-lea forum pentru Calitatea Aerului, un eveniment organizat de Comisia Europeană, care aduce laolaltă autorități locale, naționale și europene, oameni de știință, societatea civilă și alte categorii de experți interesați de calitatea aerului.

senatorul Dragoş Popescu, foto stânga

🌁Discuțiile din acest an abordează o arie largă de problematici legate de calitatea aerului, dar poate cea mai importantă este cea legată de inegalitățile sociale asociate cu poluarea aerului. #airinequality și felul în care statele europene vor implementa noile prevederi ale Directivei privind calitatea aerului.

Experții de astăzi au recunoscut că: ❌abordarea derogării pentru statele cu PIB mai scăzut față de media europeană (categorie în care se află și România) cu până la 10 ani a obligației de respectare a noilor normative europene (așa cum recomandă Consiliul European) este o greșeală, care nu va duce la scăderea poluării în aceste state.

👉În schimb, mecanisme economice de încurajare a unor politici pentru îmbunătățirea calității aerului, cum sunt cele pe transporturi sustenabile și eficiență energetică venite din partea UE ar fi mult mai eficiente.

Noua directivă europeană privind calitatea aerului, care va intra în vigoare în 2024 și care va trebui transpusă în doi ani de România în legislația națională (cel puțin teoretic) prevede:

📌limite scăzute pentru poluanții atmosferici, 📌introduce monitorizarea poluanților specifici📌mecanisme de acces la justiție pentru cetățenii afectați de poluare, 📌reguli mai clare pentru monitorizare și acțiuni preventive, 📌îmbunătățirea informării publicului.

👉Parte din aceste prevederi ale noii directive, fac parte, de altfel din propunerea legislativă depusă de mine în 2021 prin care propuneam modificarea legii 104/2011, privind calitatea aerului și care în prezent s-a blocat la Camera Deputaților”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.

🎥Evenimentul poate fi urmărit live la adresa: https://eucleanairforum.wmhproject.events/en/webstreaming

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial