26 aprilie 2024
Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon a strâns la Târgovişte peste 15.000 de credincioşi

Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon a strâns la Târgovişte peste 15.000 de credincioşi

Peste 15.000 de credincioşi s-au strâns astăzi la Târgovişte pentru a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Nifon. Sfântul Ierarh Nifon este cel dintâi sfânt canonizat, la noi, la români, dar şi marele înnoitor şi reorganizator al Bisericii muntene, cel care a pus bazele impresionantei înfloriri a vieţii bisericeşti de mai târziu, fiind îndrumătorul spiritual al Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi cel care a îndemnat la utilizarea tiparului

SĂRBĂTORIREA SOLEMNĂ A SF. IER. NIFON, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI ŞI MITROPOLITUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI, LA TÂRGOVIŞTE

Duminică, 11 august 2013, s-au desfăşurat, la Târgovişte, ceremoniile liturgice legate de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane din Târgovişte, la care au participat circa 20.000 de credincioşi, veniţi din întreaga noastră Eparhie, din eparhiile învecinate, ori din ţară.

La acest eveniment, spiritual şi cultural, au participat, ca invitaţi, câţiva Ierarhi din ţară şi străinătate. Este vorba despre Înaltpreasfinţitul Părinte NICOLAE, Mitropolit de Mesogheia şi Lavreotiki, Înaltpreasfinţitul Părinte CALINIC, al Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul NICODIM, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul MACARIE, Episcopul Europei de NORD. Manifestările duhovniceşti au început, dis–de-dimineaţă, cu scoaterea raclei cu sfintele moaşte în faţa Catedralei şi cu oficierea utreniei, după care a fost săvârşită Sfânta Liturghie, de către Ierarhi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă altarul Catedralei Mitropolitane.

Pcuv. Părinte Arhimandrit Timotei AIOANEI, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi Exarhul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat citire mesajului pe care Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României, l-a transmis cu această ocazie, intitulat: Istorie, spiritualitate și cultură la Târgoviște, în care Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că pe Sfântul Ierarh îl avem “ între rugătorii fierbinţi către Dumnezeu ai neamului românesc, care au luminat viaţa duhovnicească şi culturală a poporului român, îl avem la loc de cinste şi pe Sfântul Ierarh Nifon, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre, care a rămas în memoria Bisericii ca fiind înţelept Arhipăstor, grabnic ajutător, pildă luminoasă pentru credinţă, trăire şi evlavie creştină.”.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON a evidențiat faptul că Sf. Ier. Nifon este un “ valoros reper duhovnicesc, moral, social și cultural,… cel dintâi sfânt canonizat, la noi, la români, dar și marele înnoitor și reorganizator al Bisericii muntene, cel care a pus bazele impresionantei înfloriri a vieții bisericești de mai târziu, fiind îndrumătorul spiritual al Sfântului Voievod Neagoe Basarab și cel care a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicație social al vremii aceleia, pentru a sprijinii activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre, și a oferi optime căi de transmitere a principiilor evanghelice “.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat cele două volume tipărite de Arhiepiscopia Târgovişte şi dedicate, unul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, la aniversarea a 325 de ani de la urcarea sa pe tronul Ţării Româneşti, şi celălat Voievodului Martir Mihai Viteazul, cu prilejul împlinirii celor 420 ani de la urcarea sa pe tronul Ţării Româneşti, ca mijloace optime de promovare a Evangheliei lui Hristos în contemporaneitate, prin intermedul pildei de eroism, moralitate şi sfinţenie a înaintaşilor noştri întru credinţă.

La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON a oferit Diploma de Excelenţă Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, unor elevi care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale, la diferite discipline şcolare, din timpul anului.

Închinarea pelerinilor la moaştele Sfântului Ierarh Nifon, aflate pe baldachinul din faţa Catedralei Mitropolitane din Târgovişte, va continua, ca de fiecare dată, până seara târziu.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial