25 aprilie 2024
Luni, 12 august, apogeul PERSEIDELOR! Vezi ploaia de meteori AICI – LIVE de la NASA!

Luni, 12 august, apogeul PERSEIDELOR! Vezi ploaia de meteori AICI – LIVE de la NASA!

Duminica si luni noaptea va avea loc un fenomen astronomic deosebit. NASA va transmite imagini LIVE, de la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama.

Ploaia de meteori numita Perseide va ajunge la apogeu in noaptea de luni, 12 august, cand vor putea fi observate o multime de “stele cazatoare”.

Fenomenul poate fi observat si duminica noaptea. Desi are loc in fiecare an, de data aceasta va putea fi ormarit foarte usor, in schimb anul viitor Perseidele vor fi mai greu de urmarit, din cauza Lunii pline, care va lumina foarte mult cerul.

Perseidele sunt create de ramasite ale cometei Swift-Tuttle. Descoperita in anul 1862, cometa inconjoara Soarele in 130 de ani. Meteorii pe care ii vedem noi sunt rezultati din “coada” acestei comete.

In fiecare an, in luna august, Pamantul se apropie de orbita acestei comete.

Meteorii sunt bucati din cometa, care intra in atmosfera terestra cu o viteza de peste 214.000 km/h, dand nastere “stelelor cazatoare”.

In trecut, in anii ’90, Perseidele erau un fenomen mult mai impresionant, meteorii fiind mai numerosi, deoarece cometa se afla mai aproape de Soare.

Acum, cei care doresc sa observe evenimentul vor putea vedea un meteor in fiecare minut, daca se vor afla intr-o zona unde nu exista surse de lumina.

Perseidele sunt printre cele mai interesante ploi de meteori, uneori putand fi observate chiar si 100 de “stele cazatoare” in fiecare ora.

Fenomenul poate fi urmarit timp de 2 saptamani inainte si o saptamana dupa apogeul din 10 august.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial