16 aprilie 2024
Slujba de târnosire a bisericii nou construite în Parohia Domnița Bălașa, din Satul Zidurile, Comuna Odobești

Slujba de târnosire a bisericii nou construite în Parohia Domnița Bălașa, din Satul Zidurile, Comuna Odobești

bis-zidurileDuminică, 16 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de târnosire bisericii nou construite în Parohia Domnița Bălașa, din Satul Zidurile, Comuna Odobești, Județul Dâmbovița, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sf. Ap. Andrei.

Ceremonialul liturgic a debutat dis-de-dimineață cu slujba aghiasmei și ritualul de înconjurare și de sfințire exterioară a bisericii, apoi, s-a mers în interior, unde Înaltpreasfinția Sa a așezat sfinte moaște în piciorul mesei Sfântului Altar. După consacrarea acestei părți a sfântului locaș, a avut loc sfințirea interiorului bisericii și Sfânta Liturghie arhierească în cadrul căreia a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Ion Lucian Andreescu, pe seama Parohiei Micloșani, Protoieria Târgoviște Nord, masterand al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a accentuat importanța zidirii unui nou locaș de cult pentru comunitatea parohială, ca spațiu sacru în care, în mod nevăzut, este prezent Dumnezeu Însuși, și a accentuat responsabilitatea pastoral-misionară a clericilor de a însufleți biserica vie, dintr-un anumit loc și timp, de a aprofunda credința cea lucrătoare a poporului lui Dumnezeu din parohia ce le-a fost lor încredințată. Amintind de Pilda Semănătorului, Înaltul Ierarh a subliniat necesitatea intensificării misiunii pastorale în cadrul parohiilor pentru ca valorile evanghelice să transforme, tot mai profund, viața comunităților noastre.

Reamintim că sfântul locaș, construit în formă de cruce, având trei turle, cu o expresivă pictură, realizată în tehnica fresco, a fost edificat în perioada 2005-2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, prin strădania și râvna Preotului Victor Aurelian STANCIU, care a primit, cu acest prilej, din partea Înaltului Ierarh, rangul de iconom stavrofor. De asemenea, el a fost edificat cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviștei al unor instituții ale statului, al enoriașilor parohiei și cu generoasa contribuție a mai multor sponsori și donatori.

Cu acest prilej, credincioșii prezenți, bărbați și femei, au avut posibilitatea de a se închina în sfântul altar, până seara târziu, aceasta fiind o ocazie permisă de ritualul liturgic al Bisericii noastre strămoșești numai în ziua târnosirii unui sfânt locaș.

La acest eveniment sacramental și comunitar local, au participat autorități locale și județene, precum și numeroși credincioși din comună și din localitățile învecinate.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial