4 mai 2024
Senatorul Adrian Ţuţuianu – “Nu-mi face plăcere să abordez subiectul Băsescu!”

Senatorul Adrian Ţuţuianu – “Nu-mi face plăcere să abordez subiectul Băsescu!”

“Reiau demersul început data trecută şi adaug câteva comentarii evenimentelor care au marcat săptămâna recent încheiată. Inevitabil, am un singur personaj pe ordinea de zi: Traian Băsescu.

Să nu credeţi că-mi face vreo plăcere să abordez subiectul. Cred cu tărie că preşedintele actual este un produs nociv al vieţii publice autohtone. Iau doar ca pe o necesitate amendarea aberaţiilor pe care s-a simţit dator să le emită în decurs de câteva zile: de la reîntregirea salariilor pe care el le tăiase, la refuzul de a reduce CAS, până la jocul penibil de-a victima.

Mai întâi, la mijlocul săptămânii, preşedintele a mers în Parlament să le vorbească alor săi. Nimic nu impunea un discurs în Parlament, altceva decât preocupările sale strict personale.

Ce ne-a anunţat de-acolo? Lăsând la o parte ipocrizia recunoaşterii rolului major al forului legislativ în viaţa democratică, un for pe care l-a călcat în picioare de câte ori a avut ocazia, Traian Băsescu a ţinut morţiş să facă paradă cu puterea pe care o exercită autoritar asupra Guvernului. Adică asupra acestui nou Guvern şi, în primul rând, asupra premierului pe care se grăbiseră toţi să-l declare independent de preşedinte. Ori lucrurile trebuia readuse la „firesc” şi PDL-UNPR-UDMR trebuia să afle din gura şefului statului că nimic nu s-a schimbat, că Răzvan Ungureanu este Emil Boc II, cu toate „calităţile” deja consacrate: supunerea totală şi necondiţionată faţă de Cotroceni, îndeplinirea întocmai a viziunilor lui Traian Băsescu.

Asta a vrut, asta a făcut.

Şi ca să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru domnul premier, a dictat de la tribuna Parlamentului şi măsurile pe care Guvernul e dator să le ia în perioada următoare, culminând cu reîntregirea salariilor bugetarilor.

Simţind că lucrurile n-au fost suficient de clare şi premierul continuă să fie prezentat drept un independent pur-sânge (nici măcar propaganda proprie nu pricepuse mesajul), domnul Băsescu a ţinut să sublinieze ferm toate astea.

În consecinţă, a mers la televizor şi a pus lucrurile în ordine: CAS-ul, cu care s-a tot dat băţos domnul Ungureanu că-l reduce – nu trebuie redus, salariile trebuie întregite la 1 iunie, deşi putea să se-ntâmple asta de la 1 ianuarie, USL nu e un partid, e alianţă şi Elena Udrea e cel mai competent ministru cu care au fost binecuvântat poporul român.

Inutil să comentez toate astea. Sunt convins că românii le-au descifrat foarte exact. Sunt convins că a înţeles toată lumea de ce se măresc salariile (altfel o măsură obligatorie şi pe care am susţinut-o permanent) cu o săptămână înainte de alegeri. Sunt convins că au înţeles de ce e Udrea lăudată non-stop. În fine, sunt convins că şi domnul Ungureanu a înţeles mesajul.

De departe însă, cel mai revoltător lucru pe care l-a spus Traian Băsescu duminică este acela că funcţia de preşedinte a reprezentat pentru el cea mai mare umilinţă. Personajul care a ridicat mojicia, mitocănia, proasta-creştere la rang de virtuţi ale omului „de stat”, personajul care a umilit toate categoriile sociale din România, de la pensionari la salariaţi, de la studenţi la profesori, de la bugetari la privaţi, de la medici la pacienţi, personajul care şi-a bătut joc de instituţii fundamentale ale statului, care şi-a bătut joc de lege, acest personaj are tupeul revoltător de a spune că funcţia de preşedinte a fost o umilinţă.

Eu spun altfel: că Traian Băsescu a fost o umilinţă pentru români şi România şi că pe Traian Băsescu îl respectă românii tot atât cât i-a respectat şi el. Nu e vina lor că e prea puţin.”

Senator PSD

Lector univ.dr.

ADRIAN ŢUŢUIANU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial