27 aprilie 2024
Şeful ITM Dâmboviţa, despre controalele în benzinării: “Nu au fost exagerări, nu a fost exces de zel”

Şeful ITM Dâmboviţa, despre controalele în benzinării: “Nu au fost exagerări, nu a fost exces de zel”

Comunicat de presă

Ieri dimineață, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a efectuat o vizită de lucru la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului în județul nostru a purtat discuții cu angajații compartimentelor din cadrul instituției, pentru a identifica modul în care aceștia preiau solicitările publicului și își desfășoară activitatea curentă, asigurându-ne de tot sprijinul instituției pe care o reprezintă.

Ulterior, la sediul Instituției Prefectului, inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru a susținut, împreună cu prefectul județului, Claudia Gilia, a conferință de presă pe teme de actualitate din domeniul relațiilor de muncă

1. Primul subiect abordat a fost cel al refugiaților ajunși în România, în contextul în care unii dintre aceștia au ales să rămâna pe teritoriul țării noastre și vor dori să se angajeze.

Pentru a le veni în întâmpinare Inspecția Muncii a redactat și diseminat, în limba ucraineană, un material cu informații utile privind termenii și condițiile de angajare în România. Acesta conține informații referitoare la încheierea contractului individual de muncă, clauze obligatorii, durata contractului individual de muncă, perioada de probă, timpul de muncă și de odihnă, munca de noapte, repausul periodic, zilnic și săptămânal, concediul de odihnă, suspendarea contractului de muncă, încetarea contractului de muncă, forme de angajare.

Așa cum a anunțat și Ministerul Muncii, în urma unei modificări legislative, toți cetăţenii ucraineni care intră în România şi doresc să se angajeze o pot face, fără niciun fel de aviz sau restricţie, ci în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale, incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă. Astfel, refugiații care doresc să lucreze în țara noastră vor avea aceleași drepturi și obligații, în domeniul relațiilor de muncă, pe care le au și cetățenii români”, a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița

La nivel național, există 3097 de cetățeni ucraineni angajați cu contracte individuale de muncă în țara noastră, din care 2666 anterior izbucnirii conflictului din 24 februarie. Astfel, 431 de cetățeni ucraineni s-au angajat în țara noastră după această dată.

2. Marius Lixandru a făcut o serie de precizări cu privire la subiectul controalelor efectuate, în stațiile de distribuție a carburanților auto.

În primul rând, pentru că au fost foarte multe discuții pe acest subiect, aș vrea să subliniez că aceste acțiuni, desfășurate și de inspectorii de muncă dâmbovițeni, s-au circumscris unei acțiuni naționale și au urmărit verificarea strict a aspectelor care intră în competența noastră. Nu au fost exagerări, nu a fost exces de zel, au fost simple controale ale unor echipe mixte formate din inspector specializați în domeniul relațiilor de muncă și al sănătății și securității în muncă.

ITM Dâmbovița efectuează astfel de controale în mod obișnuit, atât ca parte a planului cadru de acțiuni, în concordanță cu Programul de Guvernare, cât și în urma sesizărilor primite, dovadă stand și faptul că numărul neregulilor constatate nu a fost unul ieșit din comun și nici gravitatea acestora. Noi avem o colaborare bună cu agenții economici, care, pe parcursul ultimilor ani au început tot mai mult să intre în legalitate, înțelegând că așa e mai bine pentru toată lumea. Nu este o plăcere nici pentru noi, nici pentru dumnealor să ajungem la sancțiuni, sau Doamne ferește la incidente nedorite, din cauza neglijenței sau a lipsei respectării normelor SSM.

Așadar, inspectorii de muncă dâmbovițeni, au efectuat în intervalul 10-16 martie controale la aproximativ 35 de societăți de distribuție a carburanților auto. În urma acestor acțiuni, au fost depistate 60 de neconformități, s-au trasat măsuri, în vederea intrării în legalitate, și s-au aplicat 7 amenzi, în valoare totală de 30 de mii de lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au vizat nerespectarea prevederilor legale in ceea ce privește evidența orelor de muncă prestate zilnic de către salariați, nepăstrarea la locul de muncă a copiei contractului individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor legale privind completarea și transmiterea datelor în registrul general de evidență a salariaților, nepurtarea echipamentelor de protecție de către angajați, fișe de instruire SSM necompletate corespunzător, lipsa semnalizării de securitate și sănătate în muncă, precum și neprelucrarea informațiilor din fișele tehnice de securitate ale produselor petroliere”

3. Un alt subiect abordat în cadrul conferinței de presă a fost concursul național ”ȘTIU ȘI APLIC”, ”aflat în strânsă legătură cu dorința noastră de a aduce informația privind sănătatea și securitatea în muncă mai aproape de cetățeni și mai ales de tineri, care intră, de cele mai multe ori destul de nepregătiți, din acest punct de vedere, pe piața muncii, este concursul național ȘTIU ȘI APLIC. Concursul, care se desfășoară și în 10 unități liceale dâmbovițene, urmărește conștientizarea profesorilor şi a elevilor asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.

La nivel local, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, privind organizarea concursului, cu ajutorul cadrelor didactice, în 10 unități de învățământ liceale, care au profil tehnologic, vocațional, profesional și teoretic real. În fiecare liceu participant, au fost desemnați doi profesori, care le vor preda elevilor de clasele a X-a și a XI-a materiale postate pe site-ul stiusiaplic.ro.

Prima fază a concursului, care constă în predarea informațiilor în unitățile de învățământ, se desfășoară până pe 14 aprilie, urmând ca pe data de 3 mai să înceapă faza județeană a concursului, care va consta într-o probă teoretică, desfășurată online, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori și o probă practică. Faza națională a competiției se va desfășura în perioada 13-15 mai 2022.

Sperăm ca, prin astfel de inițiative, să reușim să pregătim cât mai bine tinerii pentru piața muncii și, în acest sens, doresc să felicit Consiliul Județean Dâmbovița pentru inițiativa derularii acelui internship, care le-a arătat celor aflați la început de drum ce îneamnă activitatea reală în administrație și care sunt provocările unui loc de muncă”

4. Și concursul de angajare pentru compartimentul SSM al ITM Dâmbovița s-a aflat printre subiectele dezbătute.

Încep prin a sublinia că toate informațiile privind documentele necesare participării la concurs, condițiile ce trebuie îndeplinite și bibliografia sunt publicate atât pe site-ul ITM Dâmbovița, cât și la sediul nostru, iar colega noastră de la Resurse Umane stă la dispoziția celor interesați cu explicații și informații suplimentare. Sperăm să găsim persoane pregătite, dornice să se alăture echipei noastre, deoarece Compartimentul de Sănătate și Securitate în Muncă este unul extreme de solicitat și colegilor de acolo le este destul de greu să facă față activităților curente, cu un personal redus.

În urma discuțiilor purtate de colegii mei cu persoanele care s-au interesat până acum de aceste posturi publice de execuție, de inspector de muncă, clasa I, grad profesional superior și inspector de muncă, clasa I, grad profesional principal am observant că principala nelămurire ține de vechimea în muncă solicitată, potrivit normelor în vigoare. Fac precizarea că vechimea luată în calcul trebuie să fie în domeniul studiilor absolvite (sociologie, psihologie, medicină, administraţie publică şi ştiinţe politice), de minim 7 ani pentru gradul superior și minim 5 ani pentru gradul principal.

Perioada de primire a dosarelor, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa, a început luni, 14 martie și continuă până pe 4 aprilie, după care timp de maxim 5 zile se va face selecția dosarelor, urmând ca cei care îndeplinesc toate condițiile să suțină prima probă, cea scrisă, în ziua de 14 aprilie, de la ora 10.00, în Amfiteatrul Paraschiv Vagu al Universității Valahia din Târgoviște. Candidații declarați admiși vor susține proba interviului, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Fac precizarea că, până la această dată nu avem niciun concurent înscris”, a precizat Marius Lixandru.

5. În final, inspectorul șef al ITM Dâmboviț a prezentat situația centralizată a activității ITM Dâmbovița, de la începutul acestui an.

Până la acest moment, inspectorii de muncă dâmbovițeni au întreprins 472 de controale în societățile din județ. În urma neregulilor constatate, inspectorii Compartimentului Relații de Muncă au aplicat 18 avertismente scrise și 29 de amenzi, în valoare totală de 408 mii lei, iar cei de la Sănătate și Securitate în Muncă au aplicat 2 avertismente scrise și 20 de amenzi, în valoare totală de 57 mii lei.

Alți 7 angajatori la care desfășurau activități 42 de persoane, fără forme legale de muncă, au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 320 de mii de lei.

Mă bucur să vă pot da o veste bună, aceea că, în ciuda acestei perioade destul de dificile din punct de vedere economic, numărul de contracte de muncă active, la nivelul județului Dâmbovița, continuă să crească. Astfel, dacă la începutul anului 2022, aveam în evidență 10 892 de angajatori activi și 90767 de contracte de muncă, la data de 18 martie numărul acestora crescuse la 10946 angajatori și 92503 contracte de muncă active.”

Lixandru Marius

Inspector Șef

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial