27 aprilie 2024
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ: ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei, le-a vorbit profesorilor şi elevilor

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ: ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei, le-a vorbit profesorilor şi elevilor

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2013-2014

Dragi elevi și cadre didactice, Iubiți părinți,

Deschiderea noului an școlar aduce, de fiecare dată, atât pentru elevi și părinți, cât și pentru profesori, bucuria începutului, a înnoirii vieții, a așteptării rodnice și nerăbdătoare de a porni, iarăși, pe drumul cunoașterii și al formării, al aprofundării valorilor umane, spirituale și culturale, cu speranță în Dumnezeu și curaj în depășirea dificultăților vieții cotidiene.

Educația este o operă umană indispensabilă Bisericii, societății și familiei, care susține continuitatea creatoare și comuniunea cu tezaurul valoric al înaintașilor, pregătind fundamente solide pentru viitor. Prin intermediul cunoașterii aprofundăm sensul vieții noastre, ne apropiem de Dumnezeu și de semenii noștri, mergem pe drumul desăvârșirii, devenind utili nouă înșine și comunității în care trăim.

Biserica a apreciat educația ca un mijloc de progres duhovnicesc, cultural și social, încă de la început, încurajând studiul, cercetarea și cunoașterea. De aceea, numeroase biserici și mânăstiri au fost adevărate forțe educaționale și culturale, răspândind lumina cunoașterii cu puterea Evangheliei lui Hristos. Acesta este și motivul pentru care primele școli, ca, de altfel, și primele cărți, au apărut în Biserică, prin mijlocirea și strădania slujitorilor ei, clerici, ori laici, iar, învățământul gratuit, public și modern este o achiziție istorică creștină.

Istoria națiunii noastre, române și creștine, este plină de exemple de Ierarhi luminați, preoți sau călugări, care au considerat că a răspândi lumina cunoașterii, ca reflectare a luminii, pururea neapuse, dumnezeiești, este o datorie spirituală, culturală și națională, de seamă. În acest sens, vă sunt, cu siguranță, cunoscute nume, precum cele ale mitropoliților Varlaam, Antim Ivireanul, Simion Ștefan și Dosoftei, sau al Ieromonahului Macarie, care s-a îngrijit de tipărirea, la Târgoviște, a capodoperelor liturgice: Liturghierul, Octoihul și Tetraevangheliarul, și, desigur, al Diaconului Coresi. Limba română literară și-a căpătat matricea ei specifică prin intermediul Bibliei de la București, din anul 1688, care i-a oferit forma și instrumentele lingvistice necesare unei ample și viguroase dezvoltări ulterioare.

Școala trebuie să fie, de asemenea, un catalizator al întâlnirii, al exersării virtuții, al formării pentru viață și al deschiderii către adevăr, onestitate, respect și dreptate. Fără o educație centrată pe valorile spirituale și culturale, creștine și românești, nu vom putea să pășim spre viitor cu speranță și încredere.

Alături de Biserica strămoșească, Școala este unul din fundamentele națiunii române, care sprijină deschiderea creatoare către viitor, valorizarea optimă a trecutului și maxima implicare în prezent, ca premize obligatorii și necesare unei solide dezvoltări naționale.

Dificultățile prezentului, precum criza economică și morală, migrația, care produc separare și lasă urme adânci în existența familiei creștine, sărăcia, îndepărtarea de Dumnezeu, materialismul, superficialitatea, dar și, adesea, nefastele exemple ale celor de lângă noi, nu trebuie să ne descurajeze și să ne frâneze avântul cunoașterii, căci, împreună, clerici, profesori, părinți și factori sociali responsabili trebuie să contribuim la susținerea speranței în mai bine, la edificarea unei societăți dominate de iubire, dreptate, pace și prosperitate.

Acum, la început de an școlar, rog pe Bunul Dumnezeu, Izvorul științei, al cunoașterii și al înțelepciunii, să vă dăruiască putere de muncă pentru a vă putea bucura de rodnice împliniri!

Cu arhierești binecuvântări, †NIFON,

ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial