9 mai 2024

Poliţia Dâmboviţa – “Atenție la persoanele care vă colindă sau pe care le colindați!”

hotga4Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor:

Atenţie pe cine primiţi cu pluguşorul !

Atenție la persoanele care vă colindă sau pe care le colindați!

În noaptea dintre ani, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate.

Dacă primiți colindători, asigurați-vă că-i cunoașteți, înainte de a le deschide ușa și de a-i pofti în casa. În cazul în care nu-i cunoașteți, primiți-i doar în uşa casei sau a apartamentului.

Nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc oricui! Persoane necunoscute pot sustrage bunuri lăsate pe casa scării de către ceilalți vecini.

Învățați-vă copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa părinţilor.

Dacă plecați la colindat, nu acceptați niciodată invitația unor necunoscuți în casă, la o petrecere sau la plimbare cu mașina.

Informați-vă familia cu privire la persoanele cu care veți colinda și traseul pe care mergeți.

De asemenea, însoțiți-vă copiii, mai ales dacă se colindă seara.

Pentru a evita victimizarea copiilor dumneavoastră atunci când se află la colindat, vă recomandăm:

Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici ori de altă natură).

Comunicaţi cu copiii dumneavoastră pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi).

Sfătuiţi-i pe copii să colinde în grupuri pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le primejduiască viaţa sau integritatea fizică.

Nu uitați! Dacă sunteți victima sau martorul vreunei infracțiuni, sunați de urgență la 112 !

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial