21 mai 2024
”Apelarea nejustificată la 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol”

”Apelarea nejustificată la 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol”

112 – apelează responsabil și salvezi o viață!

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au organizat o activitate informativ-preventivă în municipiul Târgoviște, împreună cu reprezentanții din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița, care a avut ca scop informarea beneficiarilor cu privire la consecințele actelor de alertare abuzivă sau falsă a autorităților.

Astfel, s-a urmărit conștientizarea, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112.

Polițiștii au subliniat faptul că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol, întrucât prin gestionarea apelului non-urgent sau fals poate fi întârziată intervenția la o persoană care într-adevăr are nevoie de ajutor.

Totodată, polițiștii, cât și reprezentanții celorlalte inspectorate, le-au atras atenția beneficiarilor despre reglementările legale și sancțiunile care se aplică atunci când se apelează abuziv sau fals numărul unic de urgență 112.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție,  se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”.

Precizăm că, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, vor continua în perioada 19 iunie – 31 august a.c., organizarea unor astfel de activități informativ-preventive, circumscrise campaniei ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!”.

sursa – IPJ Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial