24 aprilie 2024
Nou serial EXCLUSIV! FOSTUL LICEU MILITAR NICOLAE FILIPESCU de la Mănăstirea Dealu  sau “Istoria unui Spital”, de Ion Vancea

Nou serial EXCLUSIV! FOSTUL LICEU MILITAR NICOLAE FILIPESCU de la Mănăstirea Dealu sau “Istoria unui Spital”, de Ion Vancea

“1938

Planurile si parte din informatiile prezentate au fost culese dint-o brosura a fostilor elevi manastireni,

ASEZARE

La o altitudine de 415m, amplasamentul, situat pe teritoriul comunei Aninoasa, in partea de nord a municipiului Targoviste, pe un platou ce se inclina incet spre sud incadrat de doua vai (Valea Sasului si Valea Voievozilor), delimiteaza pe latura de est comuna Razvad.

DOTARE

Cladirile initiale erau amplasate conform schitei de mai jos si constau, incredibil, din absolut toate dotarile necesare unei scoli militare de elita:

Poligon de tragere, sala gimnastica, teren de sport, teren de baschet,teren de volei, stadion cu tribune, locuite pentru personal, sali de clasa, biblioteca, ateliere, dormitoare pentru trupa, baie de abur, sere de flori, grajduri pentru caii de instructie, spalatorie de rufe, bazin de inot

Intinse pe o suprafata de 12,37 ha – impartite in 1,22 ha pasune, 1,32 ha tufarisuri , restul 9,83 ha fiind numai curti-constructii.

Pe langa aceste cladiri, construite la infiintarea liceului in anul 1912, observati in schema celor ridicate in jurul Manastirii Dealu, pe locul vechilor chilii, existenta unor incaperi pe doua niveluri si chiar turnul liceului cu trei etaje. Cea mai dificila lucrare de taluzare a implicat-o uzina electrica de peste drum fata in fata cu manastirea. Pentru aceasta s-a construit un taluz de treizeci de metri inaltime, cu panta de 85°protejat cu bolovani betonati avand o scara centrala cu 32 de trepte, dar si o alee carosabila pentru accesul vehicolelor pe soseaua principala la mijlocul careia, (cam in dreptul actualelor terase si restaurante de la cota “101” era amplasat punctul de control cu santinela.

Multa lume nu stie ca in actualele cladiri nu a functionat nici un minut liceul militar, iar inainte de cutremurul din 1940, rolul existential nr. 1 l-a avut incinta Manastirii Dealu care era comuna cu cea a liceului, cea mai mare activitate de studiu efectuandu-se chiar in curtea actualei manastiri.

DISTRUGERE

Tot acest bastion creator de cadre militare (si nu numai, scriitori, actori, ingineri, politicieni etc) a fost ras de pe fata pamantului de cutremurul din 1940. Se produc grave alunecari de teren afectand versantul de vest al bisericii.

RECONSTRUIREA

Pana la sfarsitul anului 1940, mitul reconstruirii liceului militar renaste si la insistentele multor absolventi ajunsi in functii, precum si a Majestatii Sale Regele Mihai, fost elev la Dealu, o societate austiaco- romana “Burgund” face cercetarile geodezice, expertizele privind amenajarea teritoriului si proiectarea altor cladiri, catalogate la aceea ora ca “cele mai mari din tara” Cu acest prilej se fac studii hidrogeologice ale zonelor si este interesant de stiut ca in zona fostului liceu se dezvolta formatiuni geologice ce apartin Levantinului si Cuaternarului Formatiunile de varsta levantina afloreaza in lunca Ialomitei cu argile albastrui si cenusii. Forajele efectuate spun ca in baza structurala Pleistocenul inferior dispus peste Levantin este constituit din complexe de pietrisuri, nisipuri si bolovanisuri cu intercalatii de argile (straturi de Candesti)

Atunci s-a pus problema

1) stabiliri cauzelor care au produs alunecarile la cutremur,

2) stabilirea sarcinilor date de cladire admise pentru asigurarea stabilitatii

3) aflarea presiunii admisibile pe teren.

CONCLUZIA

Stabilitatea se putea asigura numai prin plantarea de arbusti rezistenti la forfecare in planul de alunecare, drenarea apelor pluviale – prin rigole si sistem de dirijare in canalizare. Proiectul a fost extrem de laborios, a respectat toate recomandarile si a utilizat cele mai moderne metode, fundatii de beton armat imbracat in caramida, grosimea zidurilor depasind optzeci de centimetri, zidarie de caramida pe o structura de stalpi beton armat cu grinzi si plansee de beton armat

SCHIMBAREA REGIMURILOR, SCHIMBAREA DESTINATIEI

-inaltime pavilion A = 13,8 m (in plan, aceasta cladire ar fi trebuit sa detina sase etaje)

– suprafata = parter – 2573 mp = etaj – 243 0mp

-inaltime pavilion B = 4895 mp – demisol = 1184 mp – etaj I = 4272 mp – etaj II = 4272 mp

23 august 1944 a grabit amenajarea in pripa, montarea unor acoperisuri peste etajul superior, montarea ferestrelor, a instalatiilor sanitare tencuieli interioare si dotarea celor doua pavilioane, A si B, cu mobilier astfel incat in 1947 copiii coreeni, refugiati din calea razboiului, au studiat in SCOALA Kim Ir Sen, pana in 1959

De retinut ca toata marmura de pe CASA SCANTEII provine din aceasta locatie, peretii exteriori urmand a fi placati cu marmura in intregime.

Arhitectul sef de proiect a fugit in Austria si nu s-a mai auzit nimic despre el iar planurile au fost refacute , cele originale nu au mai fost gasite.

1959 – Copiii coreeni sunt repatriati, iar cladirile capata destinatia de SANATORIUL TBC

1980 – sectie exterioara a Spitalului Judetean

1982 – Spital Judetean nr. 2

1985 – Spital de Specialitate

2002 – Spital Municipal

2005 – sectiile Spitalului Municipal se muta in pavilionul B, iar o parte pleaca fie la Pucioasa, fie in Judetean.

2007 – Cladirile sunt parasite si predate Primariei Targoviste care la randu-i le concesioneaza unei fundatii SOSISESA, cu intentia de a construi un centru social, fapt ce nu s-a materializat pana la ora actuala. Sperantele renasc in acest an 2013. cand lantul de farmacii Valeriana a concesionat aceste cladiri in vederea construirii unui spital privat. Pentru astfel de proiecte nu putem sa fim decat foarte optimisti si sa fie intr-un ceas bun!

(EXTRAS DIN “Istoria unui Spital”, de ION VANCEA)

Imaginile prezinta vechile cladiri inainte de cutremurul din 1940.

Amplasarea lor era in cu totul alte aliniamente decat cele actuale. Cele de jos erau de-a lungul aleii principale, in stanga, zona care s-a prabusit cu tot versantul lasand fundatiile Manastirii aproape dezvelite – ulterior s-au facut consolidari ale malului”.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial