28 aprilie 2024
Mesajul ÎPS Nifon cu ocazia ZILEI DRAPELULUI NAŢIONAL

Mesajul ÎPS Nifon cu ocazia ZILEI DRAPELULUI NAŢIONAL

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI DRAPELULUI NAŢIONAL

 -26 IUNIE 2023-

Cel mai important simbol al identității românești, drapelul național ne reamintește, de fiecare dată, de specificul și de valorile noastre, de frumusețea, bogăția și de profunzimea culturii și a civilizației pentru care au muncit și au luptat înaintașii noștri, cu ardoare, devotament și jertfelnicie.

Pe câmpurile de bătălie, la competițiile internaționale și cu orice alt prilej, drapelul național a inspirat conaționalilor noștri, demnitate, mândrie și hotărâre, conferind acel sentiment al apartenenței la una din cele mai importante națiuni europene.

De la cea dintâi reunire a celor trei culori, realizată ca simbol al unităţilor miliţiei pământene şi al navelor comerciale, din 1834, în timpul domniei lui Alexandru Ghica și până la decretarea, pentru prima oară, ca simbol național, de către Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 26 iunie 1848, ori până la momentul impunerii sale, în anul 1859, odată cu dubla alegere a lui domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau în timpul domnitorului Carol I și până astăzi, drapelul național reprezintă simbolul biruinței asupra potrivniciilor vremurilor. 

Cele trei culori ale drapelului național ne mărturisesc despre credința noastră creștină, cea care se află la temelia valorilor și a istoriei neamului nostru, amintind de Sfânta Treime, dar și de noblețe și demnitate (albastrul), de bogăție și generozitate (galbenul), precum și de jertfelnicie, tărie și eroism (roșul).

Oriunde este arborat și îl privim, drapelul național ne inspiră încredere, mândrie și curaj, dimpreună cu acel sentiment de a face mereu mai mult pentru neam și pentru țară, astfel încât, privind la trecut, să clădim un viitor glorios, aprofundând, de fiecare dată, ocaziile prezentului, așa cum ne sunt ele dăruite de Bunul Dumnezeu.

Cu credință puternică în suflete, cu disponibilitatea de a face mereu mai mult pentru țară și pentru comunitatea noastră locală, inspirați de tricolorul românesc, să înaintăm în istorie, pășind pe urmele înaintașilor noștri, mândri de glorioasa noastră istorie!

Fie ca Multmilostivul Dumnezeu să reverse, din belșug, ajutorul, dărnicia și binecuvântarea Sa peste neamul și țara noastră!

† NIFON,

Arhiepiscop şi Mitropolit

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial