3 decembrie 2021
Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, la Catedrala din Târgoviște

Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, la Catedrala din Târgoviște

Anul Nou sărbătorit în Catedrala din Târgoviște

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum pentru noul an civil 2014, la Catedrala din Târgoviște, în prezența a numeroși credincioși, cu ocazia Sărbătorii Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi a Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat sensul prefigurativ al Tăierii împrejur a Domnului Iisus pentru Botezul creștin, dar și personalitatea deosebită a Sf. Vasile cel Mare, inițiatorul operei filantropice creștine, instituționale și sistematice, numită Vasiliada, model caritabil pentru creștini până astăzi, creatorul liturghiei ce îi poartă numele, precum și autorul a numeroase opere teologice importante pentru Biserică.

Înaltul Ierarh a reamintit și de principalele evenimente ale anului tocmai încheiat, din care cele mai importante au fost legate de omagierea Sf. Împ. Constantin și Elena, aniversarea urcării pe tronul muntean a lui Mihai Voievod Viteazul și a Sf. Martir Constantin Brâncoveanu, dar și sărbătorirea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, accentuând rolul pe care mulțumirea și recunoștința trebuie să îl aibă în viața fiecăruia dintre noi, mai întâi față de Dumnezeu, iar, apoi față de aproapele, ca mijloace de sporire a comuniunii și a vieții duhovnicești.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit și de faptul că noul an civil reprezintă un prilej de a reporni cu hotărâre pe drumul înnoirii și al transformării interioare, precizând că 2014 va sta sub semnul omagierii Tainei Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii, dar și al comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial