24 iulie 2024
Klaus Iohannis, reacție dură după ce a vizitat răniții de la Crevedia: ”De ce s-a ajuns aici? Nu pot să accept explicaţii de genul că ‘pe noi nu ne-a sesizat nimeni’ ”

Klaus Iohannis, reacție dură după ce a vizitat răniții de la Crevedia: ”De ce s-a ajuns aici? Nu pot să accept explicaţii de genul că ‘pe noi nu ne-a sesizat nimeni’ ”

 Președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură după ce a vizitat răniții de la Crevedia: ”De ce s-a ajuns aici? Nu pot să accept explicaţii de genul că ‘pe noi nu ne-a sesizat nimeni’ ”, a spus șeful statului.

Vă reamintim, ieri, șefii IPJ Dâmbovița au transmis că nu au primit nicio sesizare în ultimii trei ani despre vreo neregulă la depozitul GPL din Crevedia. La fel a procedat și primarul din Crevedia, care susține acum că nu a auzit și nu a văzut nimic în neregulă la depozitul care provocat nenorocirile în lanț.

”Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoşani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autorităţile, instituţiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toţi este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit? Şi atunci, cu siguranţă, autorităţile, instituţiile competente trebuie să caute explicaţii şi trebuie să caute soluţii pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem. A fost neglijenţă, sau conivenţă, sau mai mult, sau pur şi simplu ignoranţă, sau n-au fost bune procedurile, sau nu s-au corelat instituţiile, sau cineva a încălcat clar legea? Cineva a încălcat legea penală? Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate, şi sistemele îmbunătăţite”, a declarat preşedintele.

”Nu pot să accept explicaţii de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul, de exemplu, Crevedia că cei de acolo n-au ştiut. Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aştept ca instituţiile abilitate să-şi facă datoria, să vină cu explicaţii, cei vinovaţi să primească pedepse exemplare şi acolo unde sistemul nu funcţionează, unde corelările din lege nu sunt bune, unde procedurile nu sunt suficient de bune, unde se calcă în picioare autorităţi care au toţi aceeaşi competenţă şi niciunul nu se duce până la rădăcina fenomenului, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente.

Este, după părerea mea, inacceptabil să dăm din umeri şi să mergem mai departe. O astfel de serie de accidente, de tragedii, nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidenţă ce s-a întâmplat şi ce se poate face mai bine. Dar, în toată această situaţie, să nu uităm de eroii pozitivi, pompierii şi personalul medical, care cu toţii şi-au făcut cu vârf şi îndesat datoria, punându-şi efectiv viaţa în pericol. Pe ei să-i felicităm”, a m ai spus şeful statului.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial