29 martie 2024

ITM Dâmbovița a băgat SPAIMA în patronii care nu acordă sporuri angajaților!

inspectiamACTIVITATE AUGUST 2015

 

În scopul verificării modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei muncii pe probleme de relaţii de muncă, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat cursul lunii august 2015, 68 de controale în diferite domenii de activitate.

În urma acestor acţiuni au fost sancţionaţi 23 de angajatori cu avertismente şi amenzi în valoare de 150.000 de lei pentru neacordarea sporului privind munca de noapte, lipsa evidenţei programului de lucru şi pentru munca la negru.

Identificarea muncii nedeclarate a fost identificată la 10 angajatori care foloseau 16 persoane fără încheierea contractelor individuale de muncă. Amenzile aplicate acestor unităţi s-a ridicat la valoarea de 140.000 de lei. Majoritatea persoanelor care lucrau fără forme legale s-a regăsit în domeniile de sezon: construcţii, comerţ.

Cu ocazia organizării campaniei privind identificarea muncii nedeclarate şi a verificării condiţiilor de muncă la lucrările cu risc de cădere de la înălţime în cadrul societăţilor de construcţii s-a urmărit şi modul în care se respectă timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Au fost controlate 15 unităţi. La 4 dintre acestea au fost identificate 10 persoane muncind fără forme legale, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei. Pe lângă munca la negru, s-a constatat lipsa evidenţei timpului de lucru şi neiniţierea negocierii contractului colectiv de muncă la unităţile cu mai mult de 20 de salariaţi, pentru care s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.

În această campanie, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost au fost constatate 33 de deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere şi au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale: 27 de avertismente şi patru amenzi totalizând 17.000 de lei, în special pentru lipsa echipamentului individual de protecţie şi a lipsei elementelor de siguranţă pentru lucrul la înălţime.

 

 

 

 

 

Inspector şef:

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial