7 mai 2024
Fiţi prudenţi la cumpărături! Avertismentul poliţiştilor. Verificaţi cu atenţie…

Fiţi prudenţi la cumpărături! Avertismentul poliţiştilor. Verificaţi cu atenţie…

Pentru a vă bucura de cumpărăturile și reducerile din perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii dâmbovițeni vă recomandă să fiți prudenți, iar înainte de a plasa o comandă sau de a achita anumite bunuri, verificați cu atenție site-ul și recenziile vânzătorului.

În această perioadă, tot mai mulți comercianți oferă reduceri la numeroase produse, iar pentru a vă bucura pe deplin de bunurile achiziționate, polițiștii vă adresează câteva sfaturi:

Pentru cumpărăturile efectuate online:

Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el!

Evitaţi să transmiteţi prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului), precum şi date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate.

Vă atragem atenția cu privire la faptul că puteți primi pe e-mail mesaje care par a fi trimise de societăţi sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Totodată, trebuie să manifestați atenție la mail-urile care conţin link/link-uri. În conţinutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi direct site-ul original, nu prin link-uri primite prin e-mail!

Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

Pentru cumpărăturile din magazine:

Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!

Tastaţi codul PIN cu discreţie atunci când efectuaţi plata cu cardul pentru a nu fi observat de cei din jur, iar după plată, verificați că ați introdus cardul într-un loc sigur pentru a nu îl pierde sau scăpa!

Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins sau bruscat, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial