29 martie 2024

Exclusiv. Ce spune proprietarul porcilor care au murit la Lucieni

daea8Pesta porcină africană care a forţat sacrificarea a sute de mii de animale a ajuns şi în Dâmboviţa, care devine al 13-lea judeţ cu astfel de probleme.

daea5Analizele de laborator au confirmat prezența temutului virus într-o gospodărie din satul Lucieni.

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Dâmboviţa şi poliţiştii au instituit filtre la ieşirea din localitatea Lucieni, opresc toate maşinile care ies din localitate şi verifică să nu transporte carne de porc.

daea9Deşi lucrătorii au primit ordin să oprească toate maşinile, unele autoturisme au fost lăsate să treacă fără să fie controlate şi fără să le fie dezinfectate cauciucurile.

dsv4Vineri, un crescător de animale a mers la primăria din localitate şi a anunţat că unul dintre porcii săi a murit.

Daniel Cârstea, proprietarul porcilor: – A murit un animal, pur şi simplu a murit în coteţ. A mai murit încă unul. Şi mai aveam încă unul, care e în agonie.

daea8Reporter: – Cum vă explicaţi apariţia la dumneavoastră?

Daniel Cârstea, proprietarul porcilor: – Nu ştiu, am fost la Constanța în august.

Vecinii spun că omul ar fi adus porcii din Tulcea, ca să îi crească şi să îi vândă în preajma Crăciunului şi cel mai probabil de acolo ar fi luat virusul. Chiar şi aşa, cei din Lucieni nu au aşteptat rezultatele testelor de laborator şi şi-au sacrificat animalele.

daea6Toată noaptea, până la 4 dimineaţa şi acum se taie porci. I-am tăiat, să mi-i ia degeaba? l-am tăiat, l-am băgat la ladă”, spune un localnic.

Între timp, la Târgovişte, autorităţile s-au întrunit într-un comitet de urgenţă. La întâlnire a participat şi minstrul Agriculturii, Petre Daea.

Reporter: – Sunteţi convins că autorităţile şi-au făcut bine datoria?

daea1Petre Daea, ministrul Agriculturii: – Evident că da! Eu am încredere în autorităţi, tot timpul mă bizui pe cele spuse şi cele văzute, în condiţiile în care am această posibilitate.

daea2Până acum au fost descoperite 900 de focare de pestă porcină africană, în 13 judeţe din ţara noastră. 233.000 de porci au fost sacrificaţi, 54.000 dintre aceştia din gospodarii.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial