20 aprilie 2024
VIDEO – A nins viscolit! 24 de turişti au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani ca să coboare din Padina – Peştera

VIDEO – A nins viscolit! 24 de turişti au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani ca să coboare din Padina – Peştera

24 de turişti care şi-au petrecut sfârşitul de săptămână la munte, în Bucegi, au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani ca să coboare spre drumul principal.

“Jandarmii de la posturile montane Peștera și Zănoaga, împreună cu lucrători ai LDP Dâmbovița, salvamontiși și Poliția pentru Platoul Montan Bucegi au intervenit astăzi, 8 februarie a.c., pentru a sprijini mai mulți turiști aflați în dificultate.
Turiștii, din București, Ilfov, Neamț, Vrancea, Tulcea și Galați, erau cazați în zona Peștera-Padina și intenționau să plece către domiciliu, iar din cauza condițiilor meteorologice nevaforabile, caracterizate prin vânt puternic, viscol și vizibilitate redusă, aceștia au avut nevoie de ajutorul jandarmilor pentru a ieși din zona montană. 
Astfel, jandarmii montani i-au condus pe cei 24 de turiști aflați în 12 autoturisme, în condiții de siguranță, până la Cabana Cuibul Dorului, de unde aceștia și-au continuat deplasarea spre domiciliu.
Totodată, începând de astăzi, 8 februarie a.c., ora 14:00, DJ 713 Cota 1000 – Dichiu a fost închis circulației rutiere, până la îmbunătățirea vremii. Se poate circula în condiții de iarnă pe DJ 714 Moroeni-Orzea-Zănoaga-Peștera.

Pentru prevenirea situațiilor de pericol în zona montană recomandăm turiştilor următoarele:

  • înainte de a pleca la drum, să vă informați asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale;
  • să aveți autovehiculele echipate corespunzător pentru sezonul rece (anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată etc.);
  • să folosiţi numai drumurile deschise circulației;
  • să apelaţi cu încredere la jandarmii montani, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;
  • să respectați măsurile adoptate de autorități în context pandemic.

Turiştii aflaţi în dificultate în Munții Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă 112 sau numerele de telefon 0749.058037/0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani de la posturile Zănoaga și Peștera”, precizează Jandarmeria Dâmboviţa.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial