19 aprilie 2024
Şeful Agenţiei de Mediu Dâmboviţa a dat raportul în faţa prefectului!

Şeful Agenţiei de Mediu Dâmboviţa a dat raportul în faţa prefectului!

Informare privind monitorizarea factorilor de mediu, autorizarea activităților cu impact asupra mediului precum și implementarea legislației și politicilor de mediu la nivelul județului Dâmbovița

SERVICIUL MONITORIZARE ȘI LABORATOARE Informare privind monitorizarea factorilor de mediu:

Conform Regulamentului cadru de Organizare și Funcționare și prevederilor Hotărârii de Guvern Nr. 1000 din 17 octombrie 2012, agenția locală pentru protecția mediului efectuează monitorizarea continuă a calităţii aerului, precum și monitorizarea periodică a calităţii mediului afectat de gestionarea deşeurilor și a nivelului de zgomot ambiant, sub coordonarea Laboratoarelor Naționale de Referință de specialitate din cadrul ANPM.

Calitatea aerului se realizează prin:

Staţia automată DB-1, amplasată în Târgovişte, str. Vlad Ţepeş, nr. 6C (în curtea interioară a centrului de asistenţă socială „Sfânta Maria”),

Staţia automată DB-2, amplasată în Fieni, Str. Teilor nr. 20 (în parcul central al oraşului).

Cele două staţii monitorizează în timp real parametrii meteo (temperatură, viteza vântului, direcţia vântului, intensitatea radiaţiei solare, cantitatea de precipitaţii, presiunea atmosferică), poluanţi gazoşi (oxizi de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, ozon troposferic) şi pulberi în suspensie (fracţia PM10); rezultatele fiind procesate şi transmise permanent în reţeaua naţională. Datele înregistrate într-o oră de măsurători sunt afişate pe panourile de informare a publicului (panou exterior – Platoul Prefecturii Târgovişte şi panou interior – amplasat la sediul APM Dâmboviţa).

În pulberile recoltate pentru analiza gravimetrică, paralelă cu măsurarea automată, se face analiza conținutului de metale grele: plumb, arsen, cadmiu şi nichel.

Punctele fixe de prelevare probe manual sunt amplasate în Târgovişte în 2 puncte de recoltare – sediul APM şi Micro XI (staţia DB-1) și în Fieni , la staţia DB-2.

Datele de calitate a aerului rezultate au fost influenţate de activitatea de trafic rutier şi în mai mică măsură de activităţile industriale.

SERVICIUL AVIZE, ACORDURI, AUTORIZATII emite avize, acorduri şi autorizaţii de mediu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

In perioada 01.01.2013 -30.06.2013 s-au emis :

• procedura de autorizare in conformitate cu Ordinul ministrului M.D.D. nr.1798/2007 cu modificările si completările ulterioare:

– solicitări emitere autorizaţii de mediu: 181, din care:

– solicitări cu procedura in derulare: 31 – autorizaţii de mediu emise: – 143 fără bilanţ de mediu si program de conformare – revizuire autorizaţii de mediu: 18 – transfer autorizaţii de mediu: 17

• procedura de autorizare integrata in conformitate cu Directivei Consiliului nr.2008/1/CE (OUG nr.152/2005) :

– autorizaţii integrate de mediu emise: 3 – revizuire autorizaţii integrate de mediu: 3

• procedura de evaluare a impactului in conformitate cu Ordinul 135/2010:

– acorduri de mediu: 4 – clasarea notificării: 1135 – decizia etapei de încadrare – fără evaluarea impactului: 172 – solicitări procedura acord : 1625

• procedura de evaluare de mediu in conformitate cu H.G. 1076/2004: – avize de mediu pentru planuri si programe: 8 – planuri/programe adoptate fără aviz de mediu: 37

SERVICIUL CALITATEA FACTORILOR DE MEDIU

Domeniul Deşeuri

Directiva 2002/96/CE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE)

 Urmărirea atingerii ţintei de colectare de 4 kg deşeu/locuitor/an. Cantitatea DEEE colectată în semestrul I 2013 a fost de 231 tone.  Realizarea bazei de date, pentru anul 2012, privind cantităţile de DEEE- uri colectate. În anul 2012 a fost colectată cantitatea de 640 tone DEEE (0,84 kg/loc/an).

Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz (VSU)  Monitorizarea celor paisprezece agenţi economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare/tratare/dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.

În perioada 01.01 – 30.06.2013 cantitatea de VSU colectaă a fost de 77 VSU- în afara programului Rabla și 150 VSU în cadrul programului Rabla.

Directiva 96/59/CEE privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi (PCB) şi al altor compuşi similari

 monitorizarea agenţilor economici care deţin echipamente cu conţinut de PCB/PCT, conform planurilor de eliminare aprobate de APM; Directiva 75/439/CEE privind gestionarea uleiurilor uzate

 Monitorizarea agenţilor economici generatori de uleiuri uzate – cantitate de uleiuri uzate valorificată a fost de 180 tone).

Directiva 86/278/CE privind utilizarea nămolurilor de la staţiile de epurare în agricultură  Cantitatea totală de nămol generată în perioada 01.01 – 30.06.2013 a fost de 1606 tone.

Directiva 99/31/CE privind depozitarea deşeurilor

Depozite de deşeuri menajere şi asimilabile  Monitorizarea lunară a agenţilor de salubritate.  Prin proiectul ISPA „Reabilitarea colectării, transportului, tratării şi depozitarii deşeurilor solide in judeţul Dâmboviţa” s-au putut respecta termenele impuse de legislaţia europeană în domeniul depozitării deşeurilor.  Prin implementarea proiectului ISPA aria de acoperire cu servicii de salubritate a ajuns la 100%.

Depozitarea deşeurilor menajere din judeţ se face în cele două celule, aferente depozitelor ecologice de la Aninoasa şi Titu. Cantitatea de deșeuri municipale colectată și depozitată în perioada 01.01 – 30.06.2013 a fost de 62252 tone. Directiva 2000/76/CE privind incinerarea deşeurilor

 Monitorizarea lunară a cantităţilor de deşeuri spitaliceşti generate – Cantitatea de deșeuri medicale colectate, la nivelul județului Dâmbovița a fost de 294 tone. Regulamentul 1013/2006 privind supravegherea şi controlul transportului de deşeuri periculoase

 A fost aprobat un număr de 61 transporturi.

Cantitatea de deșeuri colectată în vederea valorificării/eliminării în semestrul I 2013:

Denumire deșeu Cantitate colectata (tone) Operatie de eliminare/valorificare

1. Deşeuri municipale 62252 Eliminare (depozitare) 2. Sticlă 3 Valorificare 3. Materiale plastice 1676 Valorificare 4. Hârtie/carton 6925 Valorificare 5. Uleiuri uzate 452 Valorificare 6. Acumulatori auto 158 Valorificare 7. Anvelope uzate 1798 Valorificare 8. Deşeuri lemnoase 9446 Valorificare 9. Deşeuri medicale 294 Eliminare (incinerare)

Domeniul Biodiversitate

• Gestionarea bazei de date privind reţeaua de arii naturale protejate la nivel local: în judeţul Dâmboviţa sunt declarate 13 arii naturale protejate de interes naţional – Parcul Natural Bucegi + 12 rezervaţii naturale – şi 6 situri Natura 2000: Bucegi, Leaota, Bucşani, Lunca Mijlocie a Argeşului, Pădurile din Sudul Piemontului Cândești, Lacurile de pe Valea Ilfovului. Sunt atribuite în administrare/custodie: Parcul Natural Bucegi și implicit cele 9 rezervații naturale din cuprinsul parcului, precum și Lunca Mijlocie a Argeșului și Leaota.

• Coordonarea acţiunii de evaluare a speciilor strict protejate (urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică) pentru sezonul de vânătoare 2013-2014. Pe fondurile de vânătoare din județul Dâmbovița s-au evaluat 89 exemplare urs, 52 exemplare lup, 11 exemplare râs și 131 exemplare pisică sălbatică.

• Emiterea a 5 autorizaţii de recoltare/achiziţie/comercializare a plantelor din flora sălbatică şi o autorizație pentru activitatea de vânătoare, în baza Ordinului 410/2008.

Domeniul Sol şi Subsol

În judeţul Dâmboviţa au fost identificate 79 de situri contaminate, dintre care 78 aparţin SC OMV PETROM SA şi un sit contaminat istoric în comuna Crângurile, pe amplasamentul fostei fabrici chimice. Situl contaminat Crângurile a fost selectat între cele trei situri pilot la nivel naţional, în cadrul programului POS – MEDIU – Axa prioritară 2, domeniul major de intervenţie „Reabilitarea zonelor poluate istoric”.

Director Executiv,

Mirel NICA

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial