3 mai 2024
După multe încercări și mulți bani investiți, România are definitivată o hartă a hazardelor și a riscului de inundații. Numai că este greșită

După multe încercări și mulți bani investiți, România are definitivată o hartă a hazardelor și a riscului de inundații. Numai că este greșită

Să aducem țara la standarde europene a presupus și digitalizarea multor sectoare la care noi eram deficitari. Astfel, am fost nevoiți să integrăm într-un format accesibil oricărui utilizator, ceea ce înainte era menit a fi studiat doar de către specialiștii în domeniu.

După multe încercări și mulți bani investiți, România are definitivată o hartă a hazardelor și a riscului de inundații. Numai că este greșită. Nu știm ce baze cartografice au folosit, dar acestea cu siguranță sunt de dinaintea lui 1980, căci altfel nu ne explicăm de ce lucrarea de canalizare a râului Potop, terminată la finalul anilor ’70,nu apare pe hartă.

Pentru a fi mai expliciți, menționăm că la ieșirea din Găești către Pitești, traversați podul peste Potop, aceasta fiind lucrarea de amenajare hidrologică terminată de către comuniști, care pe harta actuala lipsește cu desăvârșire.

Potopul este poziționat în continuare pe vechea albie, pe care acum este dirijat râul Cobiuța, și care are un debit mult mai mic decât Potopul.

Nu știm dacă Găeștiul va fi supus vreunei inundații în viitor, însă dacă calculele sunt făcute după modelul vechi al amplasării albiilor de râuri, cu siguranță aceste calcule sunt greșite.

În principiu, cetățenii nu ar trebui să fie afectați de o hartă cu omisiuni, dar când harta respectivă indică gradul pe pericol la inundație, lucrurile se complică.

Asta înseamnă că asigurările locuințelor pot fi mai mari, iar autorizația de construcție pentru terenurile respective nu s-ar mai elibera niciodată, întrucât terenul figurează cu risc major de inundații.

Cu toată tehnologia actuală și cu toți sateliții disponibili pentru o acuratețe crescută a hărților, iată că, fără factorul uman care să proceseze și să interpreteze corect și complet datele primite, avem de a face cu erori ce pot influența dezvoltarea unor comunități pe termen mediu și lung.

Sperăm ca această greșeală sa fie revizuită cât mai repede, iar autoritățile să efectueze modificările în consecință, pentru o mai bună reflectare a realității din teren în actele oficiale.

articol scris de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial