19 aprilie 2024
Dâmboviţa – “F.O.C. – Flăcările Omoară Copiii”

Dâmboviţa – “F.O.C. – Flăcările Omoară Copiii”

În luna septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat Campania naţională de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copiii”, proiect derulat cu sprijinul E.ON România.

Campania se doreşte a fi un semnal de alarmă adresat părinţilor, bunicilor ori reprezentanţilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizându-se pe conştientizarea adulţilor asupra pericolului la care-i expun pe cei mici, lăsându-i nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă.

Din nefericire, această stare de fapt a făcut ca numai în primele două săptămâni ale anului, două tragedii să se producă în judeţele Bacău (comuna Măgura) şi Constanţa (comuna Nicolae Bălcescu), în urma cărora au fost curmate vieţile a şapte copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani.

Evenimentele s-au derulat după “scenarii” identice: părinţii plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu mijloacele de încălzire aflate în funcţiune. Căderea accidentală a jarului ori scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care aceştia se aflau, iar micuţii, rămaşi fără posibilitatea de evacuare, au căzut pradă flăcărilor şi gazelor toxice, emanate de incendiu. Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:

• Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate; • Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate; • Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze; • Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă; • Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece;

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ!

• Apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă.

Info Background

Parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”, încheiat între I.G.S.U şi E.ON România, este prevăzut să se dezvolte pe mai multe componente, iar prima acţiune lansată împreună este Campania naţională de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”.

Ideea implementării unui astfel de proiect a pornit de la o realitate susţinută de statistici şi anume faptul că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării.

Obiectivele comune ale Parteneriatului vizează conştientizarea publicului ţintă (părinţi, bunici, reprezentanţi legali ai copiilor), Cetăţeanul fiind un partener extrem de important în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, în special în sfera asigurării securităţii în utilizarea surselor de energie.

În anul 2012, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență „Basarab I” Dâmboviţa, prin Serviciul Proteție, Pregătire și Educație Preventivă a Populației, a desfăşurat, în instituţiile de învăţământ din judeţ, activităţi informativ-educative în cadrul celor două campanii derulate de IGSU şi E.ON România – ”F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” şi “R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, precum şi din cadrul “Programului Naţional de Educaţie Antiseismică”.

S-au desfăşurat activităţi informativ-educative la 13 grădiniţe, 69 şcoli generale, 3 cluburi ale copiilor şi 7 licee, la care au participat 4196 copii şi 115 cadre didactice. Două activităţi de pregătire s-au desfăşurat şi în Centrul de Reeducare Găeşti, la care au participat 9 copii şi 20 deţinuţi, iar la Penitenciarul Mărgineni activitatea s-a desfăşurat cu 50 deţinuţi. Aceste activităţi informativ-educative vor continua şi în anul 2013, în baza planificărilor aprobate, în unităţile de învăţământ din judeţul Dâmboviţa.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial