27 aprilie 2024
Criză de lemne de foc. Oamenii speriați de scumpirea energiei au epuizat stocurile magazinelor

Criză de lemne de foc. Oamenii speriați de scumpirea energiei au epuizat stocurile magazinelor

Speriați de viața tot mai scumpă, oamenii caută alternative și pentru încălzirea locuințelor. Tot mai mulți vor să cumpere lemne de foc, iar Romsilva a anunțat că va tăia mai mulți copaci pentru a acoperi cererea.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului pregătește un act normativ pentru plafonarea prețului la lemn și limitarea temporară a exporturilor în domeniu.

Un bărbat a spus că trebuie să încălzească o casă cu 10 camere, așa că a cumpărat din timp 22 de tone de lemne.

Cât costă lemnele de foc

Pătrașcu Marian: „În total, toate lemnele cu tăiat cu tot m-au costat vreo 150 de milioane.”
Reporter: „Cum e pentru dumneavoastră? Mult, puțin?”
Pătrașcu Marian: „Un pic cam mult, dar neavând de unde lua mai ieftin, asta este piața.”

Silvian Oprea, client lemne: „Cât v-au costat? 1.620 de lei, un preţ mai mare faţă de anul trecut, 1.400 de lei, s-au scumpit”.

La un depozit de lemne din Petreşti-Dâmboviţa, Romsilva aduce lemne de foc zilnic.

Adina Prodan, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Dâmboviţa: „Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva, a livrat în primele opt luni ale acestui an, către populaţie, 1.217.000 metri cubi de lemn de foc pentru încălzire, mai mult cu 360.000 de metri cubi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aici este preţul de depozit, în jur de 400 de lei”.

Unele magazine au rămas fără lemne

Cererea este mare și la magazinele de profil, iar unele au rămas fără lemne.

Andrei Miu, șef raion: „În momentul acesta, într-adevăr nu mai avem lemne de foc. Oamenii se pregătesc din vară pentru sezonul rece. Care este cantitatea cumpărată de ei în general? În funcție de fiecare familie, undeva la doi sau trei paleți maxim, palet care are un 0,8 metri cubi”.

După lemn, oamenii caută peleți și brichete din rumeguș. Prețul peleților s-a dublat anul acesta, iar înlocuirea centralei cu una pe lemne este costisitoare.

Cristian Negroiu, responsabil raion: „Avem cerere mai mare decât capacitatea de producție a furnizorilor și lipsesc din magazine. Când ajunge TIR-ul, deja se face comanda și în maxim o zi a plecat. Avem liste de așteptare”.

Românii din sudul țării cumpără lemne din Bulgaria

Locuitorii din sudul țării cumpără lemne pentru iarnă de la vecinii bulgari. Costă mai puțin, iar comanda vine direct acasă.

Pentru a le ușura iarna românilor, Ministerul Mediului pregătește un act normativ pentru plafonarea prețului la lemn și la produsele din lemn utilizate pentru încălzire, pe o perioada de șase luni. Un metru cub de lemne ar urma să coste 500 de lei, în timp ce, în momentul de față, în medie prețul este între 600 și 800 de lei. Printre măsuri se numără și limitarea exporturilor, pentru a avea suficiente resurse interne și se ia în calcul importul din Ucraina”.

În România, peste trei milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Sursa: StirilePROTV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial