26 aprilie 2024
Criză, criză, dar Clubul Sportiv Municipal Târgovişte cu MARE CHELTUIALĂ se ţine! Vezi sumele EXORBITANTE!

Criză, criză, dar Clubul Sportiv Municipal Târgovişte cu MARE CHELTUIALĂ se ţine! Vezi sumele EXORBITANTE!

Manageriat de Ciprian Iugulescu, Clubul Sportiv Municipal Târgovişte a avut alocat în perioada 2010-2012 un buget de 9.075.000 lei (90,75 miliarde vechi). Aproape 3 milioane de dolari au ajuns aşadar din banii publici în conturile clubului condus de C. Iugulescu, preşedintele surprins recent de camerele foto în timp ce petrecea şi bea cot la cot alături de administratorul CSM Marius Dobă şi de mai multe baschetbaliste în Famous Pub Satu Mare, unde americancele Monique Coker şi Chrissy Givens au lovit cu pumnii şi picioarele o localnică.

Pentru a face o comparaţie, 9.075.000 lei ar asigura bugetul pe 90 de ani al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa sau pe 60 de ani al Clubului Sportiv Şcolar Târgovişte. Puse la dispoziţie chiar de Primăria Târgovişte, sumele sunt fabuloase pentru un club cu opt secţii, dintre care cele de tenis (8.000 lei), atletism (8.799 lei), judo (15.878 lei), radioamatorism (43.062 lei) sau box (76.678 lei) sunt de umplutură, cheltuind în total 155.417 lei, adică un pic peste 1%. Unde s-au dus cei 99%, din bugetul de 90 miliarde vechi, probabil că nu vom afla niciodată.

Frumusețea se plătește scump

Un alt amănunt interesant este că C. Iugulescu a alocat în această perioadă mai mulţi bani formaţiei de volei feminin (383.574 lei) decât echipei de fotbal Chindia (300.000 lei). Defuncta CSM Târgovişte, vorbim tot de fotbal, a primit şi ea 174.960 lei, pentru ca 10.413 lei să fie cheltuiţi pentru organizarea prin parteneriat a zilelor „EU şi UE – cetăţenia europeană activă”, 5.700 lei pentru organizarea unui concurs de înot „Târgoviştea de mâine”, iar 5.000 lei pentru finanţarea evenimentului sportiv internaţional Golden League. Se adună şi aici 879.647 lei, adică toate sporturile clubului, excluzând baschetul, au cheltuit puţin peste 10 miliarde lei vechi, din totalul de 90.

Peste 72 de miliarde lei vechi pentru cheltuieli cu bunuri și servicii

Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi cu bunuri şi servicii, adică 7.225.000 lei (72,25 miliarde vechi), însă preşedintele C. Iugulescu a „uitat” să justifice cum a putut risipi atâta bănet din avutul public. Vorbim despre aproape 2,5 milioane de dolari, o sumă pe care ţi-e teamă să o pronunţi, darămite să o mai şi cheltui. 915.000 lei au însumat cheltuielile de personal, iar 935.000 lei cele de capital, iarăşi fără o justificare detaliată.

Acestea sunt sumele puse la dispoziţie în urma solicitării noastre venite pe Legea 544, dar nu ar fi exclus ca în realitate ele să fie şi mai mari. „Sunt bani foarte mulţi”, a fost replica celor din fenomen, rămaşi interzişi când au parcurs sumele colosale din bani publici avute la dispoziţie de C. Iugulescu. „Sunt peste 2 milioane de euro, ce de bani!”, s-a minunat până şi prietenul Sorinel Lungu, vicepreşedintele Chindiei Târgovişte.

Risipă la baschet

Conform datelor furnizate de Primăria Târgovişte, secţia de baschet a cheltuit în perioada ianuarie 2010 – ebruarie 2012 suma de 2.089.238 lei (20,89 miliarde lei vechi), în condiţiile în care echipa de senioare a fost desfiinţată vreme de un an. Deplasările cu avionul, petrecerile cu alcool sau revistele luxoase nu pot duce decât la o asemenea risipă, însă e posibil ca de aici să se plătescă şi salariile foarte mari ale sportivelor, de vreme ce sponsorii nu se calcă în picioare să vină la baschet.

Avem serioase rezerve că în campionatul românesc sunt cluburi cu bugetele mai mari decât CSM Târgovişte, care trăieşte efectiv pentru echipa de baschet feminin. Tot aici au mai ajuns în 2010 alte 380.000 lei de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, din care 50.000 lei într-o perioadă în care echipa nici nu mai exista! Cunoaştem şi noi că performanţa se face cu bani, dar parcă plătim exagerat de scump pentru a fi pe primul loc la baschet feminin, unde poţi câştiga titlul chiar şi în primul an de la înfiinţare. Înţelegeţi acum rostul anumitor atacuri şi intimidări la care suntem supuşi.

E greu să numeri 90 de miliarde lei, dar să-i mai şi justifici. Dacă nu erau bani publici, dacă nu era criză şi dacă alte sporturi nu s-ar zbate în sărăcie, unele chiar au dispărut, atunci am fi greşit noi abordând subiectul. Aşa, vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte. De fapt şmecherii, că fraierii suntem noi, cei care plătim taxe şi impozite.

Costin Mihai | costin.mihai@artpress.ro

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial