28 aprilie 2024
Corneliu Ştefan, liderul TSD – “Soluţii pentru tineri!”

Corneliu Ştefan, liderul TSD – “Soluţii pentru tineri!”

1. Cream noi locuri de munca pentru tineri!

Puterea a produs 700.000 de someri. Noi cream 1 milion de noi joburi, marea lor majoritate pentru tineri!

Noi stim ca, imediat ce ies de pe bancile scolii, tinerii din Romania ajung sa nu faca nimic, sa fie someri fara sa fi lucrat macar o zi. Mai stim ca statul nu creeaza direct locuri de munca, ci trebuie sa asigure, prin politici economice aplicate, mediul necesar cresterii ocuparii in economie! Vrem o relatie mai stransa si o compatibilitate mai mare intre scoala pe care o absolva si piata muncii.

Constientizam importanta tinerilor in dezvoltarea si modernizarea Romaniei. Fara investitii majore in cresterea si perfectioanarea abilitatilor tinerilor, nu putem avea o societate puternica, care sa performeze. Tocmai de aceea, USL investeste in tineri.

CE FACEM, CONCRET, PENTRU CA TINERII DIN ROMANIA SA AIBA UN LOC DE MUNCA. 10 SOLUTII ALE USL:

1. ZERO TAXE PENTRU ANGAJAREA CU JUMATATE DE NORMA A TINERILOR SUB 25 DE ANI – este o masura prin care atat angajatorul, cat si tinerii au de castigat. Prin taxe zero, angajatorul este motivat sa angajeze tineri. Iar tinerii vor avea posibilitatea sa lucreze si sa acumuleze experienta profesionala, dar sa-si continue, in paralel, si studiile.

2. MINIM 10% ANGAJATI TINERI – conditie pentru participarea firmelor la licitatiile pentru lucrari publice.

3. DEBLOCAM POSTURILE PENTRU TINERII ABSOLVENTI din sistemele de invatamant si sanatate, dupa regula de inlocuire 1 la 1.

4. STIMULAM PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT dintre sistemul educational si mediul economic, avand ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul cresterii ratei de absorbtie a absolventilor pe piata muncii.

5. TRANSPARENTA CU PRIVIRE LA TOATE POZITIILE VACANTE DIN APARATUL CENTRAL si ocuparea doar prin concurs public a acestor posturi, astfel incat tinerii sa afle, deschis, despre toate functiile disponibile in sistemul public.

6. INTRODUCEM CONTRACTELE DE PERFORMANTA in toate institutiile publice si companii de stat (ministere, agentii guvernamentale, autoritati locale si companii de stat), astfel incat tinerii performanti sa nu fie primii schimbati si, mai mult, sa fie stimulati financiar pentru a ramane si performa in sistem.

7. REDUCEM IMPOZITAREA MUNCII, prin scaderea contributiei pentru asigurari (CAS) cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. Crestem salariul minim pe economie la 800 de RON.

8. REDUCEM INTEGRAL PLATA CAS datorata de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de munca (cu conditia mentinerii pe locul de munca inca un an de zile).

9. EXTINDEM FACILITATILE FISCALE OFERITE PROGRAMATORILOR si pentru alte profesii care creeaza valoare adaugata ridicata (cercetatori, medici etc.).

10. CRESTEM NUMARUL DE LOCURI DE MUNCA IN MEDIUL RURAL, prin infiintarea unei retele de piete de gros pentru preluarea legumelor si fructelor.

2. Locuinte pentru tineri

1. CONSTRUIM 200.000 DE LOCUINTE PENTRU TINERET, in sistem ANL, la nivel national. Eliminand costurile de teren si utilitati – pe care le vor suporta autoritatile – diminuam costurile de achizitie. De asemenea, promovam un proces transparent de atribuire al locuintelor.

2. INCURAJAM O POLITICA DE CREDITARE ATRAGATOARE PENTRU ACHIZIȚIONAREA DE LOCUINȚE. Propunem preluarea/achizitionarea de catre stat a unor ansambluri rezidentiale abandonate de constructor/dezvoltator, finalizarea lor si transformarea in locuinte (sociale).

3. Readucem caracterul social in relatia statului cu tinerii!

1. INTRODUCEM UN CONTROL MAI RIGUROS PE TARIFELE BANCARE, prin implicarea statului in stabilirea unor plafoane si prin controale pentru a se stopa abuzurile savarsite impotriva clientilor bancilor. PROTEJAREA CONSUMATORILOR trebuie realizata mai eficient si in relatie cu BANCILE, dar si in relatia cu alti FURNIZORI PRIVATI DE SERVICII (telefonie, internet, tv, transport, servicii private de educatie si sanatate etc.).

2. REACTIVAM STRUCTURILE DIALOGULUI SOCIAL CU TINERII – Promovam dialogul si cooperarea, pentru ca impreuna sa luam cele mai bune decizii. Inca din primele zile de guvernare, impreuna cu societatea civila si mediul asociativ, vom relansa dialogul cu tinerii din Romania.

4. Educatie de calitate si formare profesionala continua!

1. ASIGURAM FINANTAREA CORESPUNZATOARE A EDUCATIEI, avand ca tinta un procent de 6% din PIB, conform Pactului pentru Educatie.

2. GENERALIZAM PROGRAMUL „SCOALA DE DUPA SCOALA”, in parteneriat cu autoritatile locale, parinti si agenti economici.

3. PROMOVAM PROIECTUL „CAMPUSURI SCOLARE SI LICEE IN MEDIUL RURAL”, care sa asigure servicii de educatie pana la nivel liceal, burse, camin, cantina si/sau transport zilnic (reluarea proiectului microbuzelor scolare), dupa caz, baza sportiva si locuinte pentru cadrele didactice.

4. ADOPTAM SISTEMUL DE VOUCHERE DE FORMARE PROFESIONALA, sistem finantat 50% de firme, 50% de stat prin care lucratorii pot participa periodic la cursuri de formare continua

5. LANSAREA UNUI PROGRAM NATIONAL DE FORMARE CONTINUA si invatare permanenta de-a lungul vietii care sa vizeze pregatirea femeilor pentru a face fata noilor provocari ale economiei si adaptarea la transformarile catre asa-numitele „green jobs” (locuri de munca verzi intr-o economie durabila).

5. Acces la tehnologie si proiecte nationale de care sa ne mandrim!

1. SUBVENTIONAM ACCESUL LA INTERNET pentru toate unitatile de invatamant din zonele rurale si realizam puncte de INTERNET WIRELESS GRATUIT in jurul tuturor institutiilor publice.

2. ACCESUL LIBER LA INTERNET TREBUIE SA DEVINA UN DREPT PENTRU TOTI CETATENII. Acorduri precum ACTA trebuie revizuite pentru a fi acceptate de viitorul guvern.

3. SUSTINEM REALIZAREA PROIECTULUI ELI (Extreme Light Infrastructure) privind construirea celui mai puternic laser din lume, unul din primele cinci cele mai importante proiecte de realizat din fonduri europene si sustinut de catre Consiliul Investitorilor Straini.

6. Strategie speciala pentru tinerii profesionisti din sanatate!

1. DEBLOCAM POSTURILE DIN SANATATE, in functie de nevoi si de specificul subdomeniului de activitate, dupa regula de inlocuire 1 la 1. In acest sens, deblocam angajarile tinerilor absolventi in sistemul de stat.

2. SUSTINEM MOTIVAREA MEDICILOR DE FAMILIE DIN ZONE DEFAVORIZATE: prima de instalare, locuinta de serviciu asigurata de primarie, indemnizatii de sedere in localitate, dotare, inclusiv mijloc de transport etc.

3. SUSTINEM PENTRU MEDIUL RURAL MODELUL CENTRELOR DE SANATATE MULTIFUNCTIONALE. Ele pot reuni, alaturi de medicul de familie, competente diverse, cum ar fi: medici specialisti, asistenti comunitari, farmacisti, dentisti, asistenti sociali, specialisti in ingrijiri paleative, ingrijiri la domiciliu etc.

7. Dezvoltam satul romanesc, pentru ca tinerii din mediul rural sa prospere acasa!

1. Satul romanesc ramane fara tineri si, implicit, fara forta de munca. Sub actuala putere tinerii de la sat nu au niciun viitor si nu se pot dezvolta. Noi, SPRIJINIM TINERII FERMIERI, PRIN FACILITATI (scheme europene de sprijin, pe baza de plan de afaceri).

2. STIMULAM INTOARCEREA IN MEDIUL RURAL A MICILOR INTREPRINZATORI care doresc sa investeasca in domeniul agriculturii sau in turism. Toti tinerii cu o idee de business, stabiliti in mediul rural, trebuie sa beneficieze de stimulente care sa le permita sa isi dezvolte afacerea.

3. CREAM UN PACHET DE MASURI DE SPRIJIN PENTRU FEMEILE DIN MEDIUL RURAL: stimularea activitaților economice care creeaza locuri de munca pentru femei, servicii medicale asigurate prin unitați mobile.

4. SIMPLIFICAREA DOCUMENTATIEI SI A PERIOADEI DE AVIZARE PENTRU PROIECTELE DE DEZVOLTARE RURALA, pe baza unui nou PNDR (axat pe tineri fermieri, ferme mici, sisteme de depozitare, dezvoltarea IMM_urilor, zona montana, investitii in infrastructura)

5. SPRIJINIM AUTORITATILE LOCALE PENTRU ABSORBTIA RAPIDA SI INTENSIVA A FONDURILOR EUROPENE PENTRU DEZVOLTARE RURALA, atat pentru investitii in infrastructura, cat si pentru investiții in modernizarea exploatațiilor agricole si agricultura ecologica.

6. DEZVOLTAM INFRASTRUCTURA RURALA INTR‐UN CONCEPT INTEGRAT – scoala, IMM, drumuri, dispensar, apa-canalizare.

7. DEPARTAMENT SPECIAL IN GUVERN pentru o politica de reintegrare/repatriere a tinerilor care muncesc in strainatate (cu tinta unica de a gasi/stimula locuri de munca pentru cei plecati in strainatate si care vor sa se reintegreze).

8. Sustinem familiile tinere!

1. FIXAM UN SISTEM STIMULATIV DE INDEMNIZAȚII PENTRU CRESTEREA COPILULUI: indemnizatie procentuala cu plafon maxim la nivelul salariului mediu pentru mamele care opteaza pentru ingrijirea copiilor timp de doi ani, indemnizatia in limitele plafonului actual de 3400 lei pentru mamele care aleg sa revina mai repede la serviciu.

2. INTRODUCEM DEDUCERI FISCALE pentru plata ingrijitorilor maternali.

3. INFIINȚAM UN SISTEM INTEGRAT DE INGRIJIRE SI EDUCARE A COPIILOR de la nastere, pâna la vârsta de 3 ani (construirea masiva de crese si gradinițe, sistem de baby-sitting subvenționat public, centre de zi).

4. OFERIM UN SPRIJIN DE 200 DE EURO PENTRU INTEMEIEREA UNEI FAMILII.

5. ASIGURAREA DE CĂTRE STAT A UNUI PACHET COMPLET DE SERVICII MEDICALE pentru monitorizarea sarcinii, nastere si ingrijirea copilului.

6. CREAM SISTEME LOCALE DE INTEGRARE SI SCOLARIZARE SPECIALA a copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate.

7. CRESTEM PARTICIPAREA TINERELOR MAME PE PIATA FORTEI DE MUNCA, prin crearea unui cadru legal adecvat care sa permita acestora sa beneficieze de un program de lucru flexibil si indeplinirea in acest fel a obiectivului Strategiei UE 2020 de reconciliere a vietii de familie cu cea profesională.

9. Sustinem egalitatea de gen

1. STIMULAM INCADRAREA IN MUNCA A TINERELOR ABSOLVENTE, prin subventionarea salariului pentru femeile tinere si incadrate in munca cu salariul minim brut pe tara, timp de un an cu conditia mentinerii in activitate de catre angajator cel putin 2 ani.

2. INITIEM UN PROGRAM NATIONAL, bazat pe Fondul Social European, DESTINAT INCURAJARII SI SPRIJINIRII TINERELOR FEMEI, si in particular a tinerelor mame, pentru a initia si desfasura activitati economice independente.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial