30 aprilie 2024

Autoritățile nu au soluții! Apă cu program în mai multe localități din Dâmbovița!

apa1„Am avut anterior o analiză cu Compania de Apă şi cu Serviciul Public Judeţean de Apă şi Canalizare pentru că avem probleme multe, majoritatea generate de lipsa surselor de apă suficiente, într-o perioadă în care seceta generează probleme deosebite.

Am luat anumite măsuri punctuale, dar trebuie spus foarte clar că programul de raţionalizare a consumului, în unele localităţi, va continua, pentru că nu avem soluţii pe termen scurt.

De aici vine şi ceea ce eu am spus continuu, respectiv nevoia de a investi masiv în sursele de apă, în perioada următoare, lucru pe care îl avem în vedere prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), legat de captarea de la «7 Izvoare» şi, de ce nu, să gândim un program comun cu judeţul Argeş de asigurare a unor surse alternative de aprovizionare cu apă pe râul Dâmboviţa”, a anunțat preşedintele CJ Dâmbovița.

„Unii primari, cu o suficienţă pe care eu nu o înţeleg, nu au participat la prima şedinţă a ADI Apă, alţii şi-au delegat atribuţiile către viceprimari, ba unii şi-au permis să trimită salariaţi din aparatul propriu de specialitate al consiliului local.

Am definitivat lista pentru POIM. Avem posibilitatea să luăm minim 167 milioane de euro, din care parte sunt lucrări în curs care sunt fazate din POS Mediu, celelalte sunt lucrări noi de apăcanal şi staţii de epurare, inclusiv lucrări de captare de la sursele de apă. Pentru ca o UAT să intre în această aplicaţie am stabilit, prin hotărâre, vineri, trei condiţii.

Prima este să fie membru al ADI Apă. Nici o localitate care nu participă în cadrul acestei asociaţii nu va avea acces la finanţare cu bani europeni. Este o condiţie pusă de ghidul de finanţare, nu de noi. Cea de-a doua condiţie care se leagă de prima este operarea sistemului de alimentare cu apă de către Compania de Apă Târgovişte.

Vă pot spune că localităţi precum Corneşti, Crevedia nu vor putea intra în program pentru că acolo operează societatea RAJA de la Constanţa. Mai sunt şi localităţi care au operatori privaţi mici, cum sunt azi I.L. Caragiale, Dărmăneşti care de asemenea nu vor putea intra pe acest program.

Am luat decizia pe care am anunţat-o prin Programul Dâmboviţa 2025 să transformăm Serviciul Public Judeţean de Apă şi Canalizare Dâmboviţa în societate comercială, lucrul acesta se va produce în următoarele două luni, iar pasul următor va fi fuziunea Compania de Apă cu SPJAC Dâmboviţa şi realizarea unui operator unic la nivel judeţean, cu ambiţia noastră, care este deja începută, la nivel de discuţii, de a ieşi cu exploatarea reţelelor de apă şi canal din judeţul Dâmboviţa în judeţele învecinate.

Lucrul acesta sper să se finalizeze în maxim un an. Cea de-a treia condiţie este aceea de a participa la majorarea capitalului social al Companiei de Apă. Am văzut diverse abordări – dacă pot primăriile, dacă nu pot… Eu cred că o primărie poate participa la o majorare de capital social de 100.000 de lei, de exemplu, în condiţiile în care accesează fonduri de 5-8 milioane de euro, în funcţie de valoarea investiţiilor preconizate.

Majorarea de capital social se va face potrivit Legii 31/1990 cu un vărsământ iniţial de 30%, diferenţa urmând a fi vărsată în următorii doi ani”, a mai spus  preşedintele  Ţuţuianu.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial