27 februarie 2024
ACUM – Meteorologii au emis două avertizări de vreme rea pentru județul Dâmbovița

ACUM – Meteorologii au emis două avertizări de vreme rea pentru județul Dâmbovița

Administrația Națională de Meteorologie a emis două mesaje, astfel:

🟧 AVERTIZARE METEOROLOGICĂ 🟧 COD PORTOCALIU valabilă pentru zona montană a județului Dâmbovița în intervalul 12 iunie, ora 10 – 13 iunie, ora 10. În intervalul menționat vor fi averse torențiale, grindină, iar local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 60 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

🟨 AVERTIZARE METEOROLOGICĂ 🟨 COD GALBEN valabilă pentru județul Dâmbovița în intervalul 12 iunie, ora 10 – 13 iunie, ora 12. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

ℹ️ în cazul manifestării fenomenelor prognozate, recomandăm cetățenilor: ✅ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; ✅ rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei; ✅ urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților; ✅ ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor; ✅ pe timpul căderilor de grindină adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, parcați autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate; ✅ În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați traversarea râurilor prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora; ✅ construiți bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundație;

🤳 în cazul unei situații de urgență reale, anunțați de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

ℹ️ Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial