28 aprilie 2024
A fost târnosită noua biserică de la Săcuieni, în Gura Ocniței

A fost târnosită noua biserică de la Săcuieni, în Gura Ocniței

ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI A FOST TÂRNOSITĂ NOUA BISERICĂ A PAROHIEI SĂCUIENI COMUNA GURA OCNIȚEI

Încă de la primele ore ale dimineții, numeroși credincioși din Comuna Gura Ocniței și din împrejurimi au venit duminică, 22 octombrie 2023, pentru a lua parte la slujba de târnosire a noii biserici din Parohia Săcuieni, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nifon” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din satul Săcueni, comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița, ce a fost săvârșită, ca și Sfânta Liturghie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

Din sobor au făcut parte: Părintele Vicar Eparhial, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, Protopopul Protoieriei Târgoviște Sud, precum și preoți de la parohiile din jur.

 „Actul de sfințire” al noii biserici a fost citit de Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar eparhial, după care Pr. Marius Traian Stan, Protopop al Protoieriei Târgoviște Sud, a rostit cuvântul de bun venit adresat Ierarhului nostru. Pr. paroh Nicolae Nicuț a mulțumit, după aceea, în discursul său Înaltpreasfinției Sale și tuturor celor implicați în ridicarea noului locaș de cult.

În cuvântul său, Mitropolitul Nifon a evidențiat importanța ridicării unui nou locaș de cult, ca simbol al efervescenței spirituale a comunității parohiale, ca mărturie de credință și de solidaritate, precum și ca semn al valorilor profunde în care poporul nostru crede. Înaltul Ierarh a evocat faptul că Biserica este vie, puternică și plină de dinamism, pentru că ea propovăduiește Evanghelia Mântuitorului Hristos, în pofida faptului că trecem prin tot felul de crize, fiindcă Biserica este mereu biruitoare prin adevăr, iubire, speranță și credință. Ea reprezintă un mod nou de viață, este icoana Sfintei Treimi în lume și, în același timp, cea care răspândește iubirea și valorile nepieritoare ale Evangheliei.

Chiriarhul nostru a acordat rangul de „iconom stavrofor” celor doi preoți ai parohiei: Nicolae Nicuț și Sorin-Nicușor Bute, dar și „Diploma mitropolitană de recunoștință”: domnului Sorin Vasile Ioniță-Primarul comunei Gura Ocniței,  domnului Gheorghe Diaconu-fost primar al comunei, domnului Liviu Stanciu-fost primar al comunei, precum și altor sprijinitori ai acestui demers bisericesc: domnului Ion Joița, domnului George Miclea-arhitect, doamnei Gabriela Tudor și domnului Oprea Olteanu-pictor.

La eveniment au luat parte și oficialități județene și locale care au dorit să-și manifeste astfel solidaritatea cu poporul credincios.

Reamintim că noua biserică a Parohiei Săcuieni a fost ridicată la inițiativa Mitropolitului Nifon, prin strădania preoților Nicolae Nicuț și Sorin-Nicușor Bute, între anii 2003-2023, sub formă de cruce trilobată cu două turle. Pictura a fost realizată în tehnica fresco de către domnul pictor Oprea Olteanu din Târgoviște, catapeteasma din fier forjat a fost realizată de Pr. Sorin-Nicușor Bute, iar icoanele au fost pictate de domnul Mircea Ionescu, iconar din satul Crângurile, județul Dâmbovița. Pentru construirea bisericii au fost utilizate fonduri din partea: Arhiepiscopiei Târgoviștei, Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Dâmbovița, Consiliului Local al Comunei Gura Ocniței, al unor generoși donatori, precum și enoriașilor parohiei, cu implicarea membrilor Consiliului Parohial.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial