26 aprilie 2024

Modificări în Codul Muncii! Ce anunţă ITM Dâmboviţa

varf4COMUNICAT DE PRESĂ

MODIFICĂRI PREVEDERI CODUL MUNCII

I.T.M. Dâmbovița informează toți angajatorii că în data de 07.08.2017 a intrat în vigoare O.U.G. nr.53/04.08.2017 de modificare a Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial nr.644/07.08.2017, prin care se reglementează situațiile care constituie munca nedeclarată și sancțiunile ce se aplică în cazul identificării acesteia.

Conform actului normativ munca nedeclarată reprezintă: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, sancțiunile aplicate pentru identificarea muncii nedeclarate se modifică astfel:

– amenda de 20000 de lei pentru:

– primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă

– netransmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;

-activitatea prestată de un salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;

– amenda de 10000 de lei pentru activitatea salariatului prestată în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Amenzile se aplică pentru fiecare persoană identificată.

Ordonanța stabilește sancțiuni suplimentare pentru încălcarea obligațiilor angajatorului:

– de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc – amenda este de 10000 de lei;

– de a ține la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru – amenda fiind între 1500 și 3000 de lei.

Inspector şef

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial