“IMAGINEA PUTERII – PUTEREA IMAGINII” Restaurarea Curţii Domneşti din Târgovişte în fotografii de arhivă | TargovisteNEWS

“IMAGINEA PUTERII – PUTEREA IMAGINII” Restaurarea Curţii Domneşti din Târgovişte în fotografii de arhivă

expoComunicat de presă

Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște vă invită la vernisajul expoziției IMAGINEA PUTERII PUTEREA IMAGINII Restaurarea Curţii Domneşti din Târgovişteîn fotografii de arhivă, ce va avea loc vineri, 8 septembrie, ora 12.30, la Curtea Domnească beciul Petru Cercel.

Această expoziție reprezintă modul nostru de a ne arăta prețuirea față de orașul Târgoviște, față de valorile prin care el se înscrie în patrimoniul cultural românesc și are ca temă procesele de restaurare prin care au trecut monumentele din incinta Curții Domnești din Târgoviște, începând cu perioada domniilor regulamentare și până recent, la începutul secolului XXI. Perspectiva din care încercăm să abordăm acest subiect, cea a puterii de atracție a vestigiilor, manifestată într-o perioadă îndelungată de timp, orientează interesul publicului asupra importanței actuale a monumentelor istorice, supuse unor variate procese de restaurare.

Complexului aulic târgoviștean i s-au dedicat numeroase studii, dar mai puțin s-a încercat realizarea unei istorii în imagini de arhivă. Am considerat acest demers extrem de necesar, mai ales că reședința domnească a reușit, prin puterea pe care o exercită până în prezent, să se constituie într-un reper ferm al istoriei civilizației medievale românești.

Astfel, modalitatea de expunere aleasă a permis obținerea unei imagini unitare a eforturilor de restaurare a monumentelor Curții Domnești de către Comisia Monumentelor Istorice și Direcția Monumentelor Istorice, proces început încă din primii ani ai secolului XX și continuat până la începutul secolului XXI. Demersul nostru este organizat respectând criteriul cronologic, corespunzător apariției primelor picturi, schițe, gravuri și desene păstrate și publicate sau fotografii care surprind procesele de restaurare petrecute vreme de aproape două secole.

Expoziția va fi deschisă în perioada 8 septembrie 31 octombrie 2017.

Invitați: prof. univ. dr. Ioan Opriș, C.S. I, arhg. Gh. I. Cantacuzino

Realizatori: C. S. III, Minodora Cârciumaru, artist plastic, Andrei Scărlătescu, dr. arhg., Florin-Gabriel Petrică.

Life-Style

Municipiul Moreni a participat la prima ediţie a Festivalului Internaţional ,,Generaţia Centenar” – Centenar Fest

UNIRE ŞI DRAGOSTE DE NEAM LA CENTENAR FEST În urma invitaţiei adresate administraţiei publice locale, în perioada 14 – 17 septembrie 2018, municipiul Moreni a participat la prima ediţie a Festivalului Internaţional ,,Generaţia Centenar” – Centenar Fest, organizat de Centrul Cultural Vatra în raionul Străşeni din Republica Moldova. Delegaţia a fost compusă din solişti vocali [...]