27 aprilie 2024
SPECIAL: Numai zimbrii bătrâni şi bolnavi ar putea ajunge în bătaia puştii vânătorilor! VIDEO din Rezervaţia Neagra, de la Bucşani

SPECIAL: Numai zimbrii bătrâni şi bolnavi ar putea ajunge în bătaia puştii vânătorilor! VIDEO din Rezervaţia Neagra, de la Bucşani

Zimbrii batrani si bolnavi ar putea fi impuscati de vanatori. Este proiectul celor de la Regia Nationala a Padurilor, la initiativa celor de la Directia Silvica Dambovita, care au in administrare cea mai mare zimbrarie din tara, la Bucsani.

Oficialii spun ca au cerut un studiu de impact si proiect de cercetare, iar la final se va lua o decizie daca rezervatia va fi transformata in tarc, iar zimbrii ce au peste 25 de ani si nu mai au mult de trait vor ajunge in bataia pustii vanatorilor.

In Rezervatia Neagra sunt astazi 50 de exemplare. Specialistii spun ca fiecaruia i-ar trebui cate 5 hectare, o suprafata suficienta sa pasca si sa se plimbe in voie. Numai ca rezervatia are 166 de hectare.

“Din pacate, sunt prea multi si mi-as dori sa fie transferati catre alte rezervatii, gradini zoologice. In acest sens am facut si niste demersuri si asteptam raspunsuri de la primariile din tara”, ne-a declarat Daniel Oprea, seful Rezervatiei Neagra.

“Tot se vehiculeaza ca se impusca zimbrii, nu este adevarat. La ora actuala sunt 50 de zimbri. Suprafata este proiectata pentru 30 de zimbri, avem aproape dublu.

Anul asta, daca sunt fatari, si sigur vor fi, ajungem la aproape dublu. 20 peste inseamna enorm.

Ce am vrut noi, contactand mai multi specialist – dorinta noastra de a diminua sau a ajunge la efectiul optim de 30 de zimbri.

Nu am avut solicitari, desi nu am stat cu mainile la spate. Nu se va impusca nici la Dambovita si nici in Romania in rezervatie.

Dar zimbrii devenind cu dizabilitati, varsta lor este de 25, 26 de ani, decat sa moara, atunci noi am spus ca pot fi impuscati.

In nici un caz sa facem profit, sa facem vanatoare, sa facem un act comercial, cum se face de pe fondurile de vanatoare”, a venit cu lamuriri directorul Directiei Silvice Dambovita, ing.Costel Preda.

Oficialii Directiei Silvice Dambovita spun ca anual platesc circa 300 de mii de lei, pentru hrana si intretinerea zimbrariei.

Zona poate fi vizitata pe parcursul intregului an. Aici exista si o cabana, cu 5 dormitoare, care poate fi inchiriata integral, pentru 500 de lei pe noapte

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial