Dum. ian. 5th, 2025

nifon-peleriniLa Târgovişte, în apropierea Catedralei Eparhiale, a avut loc joi, 11 august 2016, sărbătorirea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în prezenţa şi sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, moment la care au participat peste 20.000 de credincioşi şi pelerini veniţi din întreaga Eparhie, dar şi din ţară, autorităţi naţionale, judeţene şi locale, precum şi personalităţi ale vieţii noastre publice. Sărbătoarea a fost deschisă, dis-de-dimineaţă, de scoaterea raclei cu moaştele sfântului, în apropierea istoricei Catedrale muntene, şi de oficierea Slujbei Utreniei, pe un podium special amenajat. Momentul cel mai important al evenimentului a fost constituit de celebrarea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţia Sa, alături de Ierarhii invitaţi, din ţară şi din străinătate, şi anume: I.P.S. Părinte Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, I.P.S. Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului şi Bacăului, I.P.S. Părinte Arhiepiscop Calnic al Argeşului şi Muscelului, I.P.S. Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, P.S. Părinte Episcop Sofronie al Oradiei şi P.S. Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, cu participarea unui important sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că „Sf. Ier. Nifon, ascet exemplar şi misionar, iubitor de cultură şi experimentat organizator, Ierarh înţelept şi blând, a reorganizat din temelii viaţa spirituală, morală şi culturală de la noi, deoarece pentru optima promovare a învăţăturilor creştine a înfiinţat două noi eparhii, la Râmnic şi la Buzău, a oferit exemplu de desăvârşită viaţă morală, cerând contemporanilor săi să-l urmeze cu stricteţe în trăirea principiilor evanghelice, şi a îndemnat la utilizarea celor mai noi mijloace de comunicare socială pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Astfel, datorită îndemnurilor şi strădaniilor sale,Voievodul Radu cel Mare, a sprijinit tipărirea primului Liturghier ortodox din lume(1508), aici, la Târgovişte, de către Ieromonahul Macarie, operă continuată cu Octoihul(1510) şi Tetraevangheliarul (1512), toate celebrate în mod adecvat, în anii trecuţi, decătre Eparhia noastră, la jumătate de mileniu de la apariţia lor, reamintind astfel de gloria centrului tipografic târgoviştean de altădată”.
La finalul cuvântului său, Înaltpreasfinţia Sa a lansat volumele, tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, intitulate: „Sf. Antim Ivireanul – Misionar şi om de cultură în slujba Bisericii şi neamului românesc” şi „Schola Graeca et Latina – Misiune educaţională, culturală şi bisericească la Târgovişte”, pentru a aduce în memoria contemporană şcoala cu caracter academic de la Mânăstirea Stelea din Târgovişte, un adevărat început al învăţământului universitar. S-au prezentat, de asemenea, şi broşurile misionare: „Sf. Scriptură – călăuză a vieţii creştine” şi „Sf. Cruce – răbdare în suferinţe”.
Cu acest important prilej, pentru a celebra performanţa educaţională şi ştiinţifică, Înaltpreasfinţia Sa a oferit “Diploma de Excelenţă Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti” pentru 22 elevi care au obţinut primele locuri la Olimpiadele şi Concursurile Naţionale la diferite discipline, aceştia fiind premiaţi împreună cu profesorii lor coordonatori.
Precizăm că închinarea pelerinilor la racla cu sfintele moaşte va continua pe tot cursul zilei, până seara târziu, când racla cu sfintele moaşte va fi reaşezată, la locul ei, în Catedrala mitropolitană din Târgovişte.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI