19 aprilie 2024
Asta fiţă! IMAGINI DIN DRONĂ! Arhiepiscopia Târgoviştei dă lovitură la PELERINAJUL TINERILOR!

Asta fiţă! IMAGINI DIN DRONĂ! Arhiepiscopia Târgoviştei dă lovitură la PELERINAJUL TINERILOR!

peleriniMiercuri, 10 august 2016, în prezenţa şi sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit şi Arhiepiscop NIFON, a avut loc, la Targovişte, în vechea capitală voievodală şi mitropolitană munteană, inaugurarea celebrărilor liturgice dedicate Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti. Evenimentul a fost inaugurat de Vecernia solemnă a sărbătorii, pe un podium special amenajat în apropierea Catedralei, la care au participat peste 3.000 de tineri din cadrul parohiilor, studenţi teologi, elevi seminarişti, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor şcoli târgoviştene, dar şi credincioşi din parohiile municipiului Târgovişte, însoţiţi de preoţii lor.
   Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a acordat diplome speciale, celor opt elevi din Eparhie, care au obtinut rezultate deosebite la Olimpiada Naţionala de Religie din acest an şcolar, recent încheiat. După finalizarea sfintei slujbe, sub conducerea Înaltpreasfinţiei Sale, a avut loc Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, ce a presupus procesiunea cu racla moaştelor Sf. Ierarh Nifon, prin centrul istoric al Cetăţii de Scaun muntene, eveniment ce a avut câteva momente spirituale importante, dintre care amintim de: oprirea la Mânăstirea Stelea, spaţiu simbolic duhovnicesc târgoviştean, ctitorie a voievodului Vasile Lupu, semn de împăcare cu voievodul Matei Basarab, recent restaurat, şi de a doua oprire, care a avut loc la statuia dedicată Sfinţilor Martiri Bracoveni, din apropierea Primăriei Mun. Târgovişte, exemplu pentru tinerii români şi nu numai, din toate timpurile, de fidelitate faţă de credinţa strămoşească. După aceea, procesiunea s-a reîntors la podiumul din apropierea Catedralei, tinerii pelerini închinându-se la racla cu moaştele Sf. Ierarh şi participând la slujba acatistului sfântului.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că prezenţă luminoasă şi ocrotitoare a blândului Ierarh Nifon, primul sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre, este puternică, vie şi iubită pe meleagurile noastre, fapt dovedit de participarea în număr aşa de mare a tinerilor, la ceremoniile inaugurale ale sărbătorii de la Târgovişte, în acest an, dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre strămoşeşti omagierii educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi comemorării Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul şi a tipografilor bisericeşti. Pildă de sfinţenie, moralitate şi ataşament faţă de valorile Ortodoxiei universale a Sf. Ier. Nifon ne îndeamnă pe noi toţi, la aprofundarea valorilor creştine în vieţile noastre, la solidaritate şi într-ajutorare, la promovarea principiilor evanghelice în familiile noastre, în locurile în care trăim şi muncim, aşa cum ne învaţă Sfânta noastră Bsierică strămoşească.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial