26 aprilie 2024
Tot ce ar trebui să ştii despre anemone – semnificaţie, creştere şi tipuri

Tot ce ar trebui să ştii despre anemone – semnificaţie, creştere şi tipuri

Tot ce ar trebui să ştii despre anemone – semnificaţie, creştere şi tipuri

Anemonele se găsesc într-o gamă diversificată de culori şi sunt printre cele mai delicate şi îndrăgite flori de grădină. Totodată, spun o poveste minunată şi au semnificaţii care se întind dincolo de mitologia greacă, Egiptul Antic sau Imperiul Roman. Hai să descoperim secretele acestei minunate flori!

Etimologie şi simbolistică

Numele florii provine de la grecescul “anemos” care se traduce prin “vânt” sau “floarea vântului”. Acest nume este justificat de faptul că florile sunt atât de fragile şi de uşoare, încât vântul le smulge uşor petalele. De asemenea, sunt flori care înfloresc la începutul anului, înainte ca primăvara să se facă simţită. De aceea, se spune despre ele că atrag aerul de primăvară. 

În mitologia greacă se povesteşte că florile de anemonă au crescut din rănile lui Adonis, iubitul Afroditei, atunci când acesta a murit. Această poveste combinată cu înflorirea timpurie au făcut ca anemonele să simbolizeze trecerea timpului şi să vestească primăvara.

Totuşi, aceste flori au în anumite ţări semnificaţii diferite. Astfel, anemonele albe sunt considerate în China şi în Egipt, unde albul este culoare mortuară, simbolul ghinionului.

Utilizările şi beneficiile anemonelor

Există peste 60 de specii de anemone şi o mare parte dintre acestea sunt utilizate în industria medicamentelor. Acestea au compuşi valoroşi care le conferă proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare şi antimicrobiene. De asemenea, dacă sunt ingerate, au rol eficient în bio activitatea anticancerigenă. 

Florile de anemone se găsesc într-o multitudine de culori superbe şi fiecare dintre acestea are o semnificaţie care poate varia de la o cultură la alta sau de la o ţară la alta. 

Anemone roşii – semnificaţie

Legenda spune că atunci când Afrodita plângea moarte iubitului ei Adonis, din trupul acestuia a crescut o anemonă roşie. De aceea, anemona roşie simbolizează efemeritatea, pierderea şi moartea implacabilă.

În anumite părţi din Europa, precum Grecia şi Italia, aceasta simbolizează dragostea neîmpărtăşită.

Anemone albe – semnificaţie

În Egiptul Antic şi în China albul reprezintă moartea, motiv pentru care anemona albă simbolizează aici ghinionul şi se regăseşte deseori în buchetele funerare. Pe de altă parte, în multe ţări occidentale precum Marea Britanie sau Germana, florile albe de anemone simbolizează inocenţa. În Statele Unite, anemonele albe reprezintă sinceritatea.

Anemone albastre – semnificaţie

Anemonele albastre arată superb în buchete alături de alte flori şi simbolizează încrederea reciprocă, inteligenta, dragostea şi respectul. Întrucât sunt flori timpurii care înfloresc de la sfârşitul primăverii până la începutul verii, anemonele albastre reprezintă emanciparea.

Anemone purpurii – semnificaţie

La fel ca cele violet sau indigo, anemonele purpurii simbolizează spiritualitatea. Se regăsesc în buchete care comemorează evenimentele fericite cum ar fi nunţile sau botezurile. 

Anemone galbene – semnificaţie

Pentru China, anemonele galbene sunt simbolul exclusiv al fericirii. În această ţară auriul reprezintă bogăţia şi, prin urmare, anemona galbenă este legată de succesul în afaceri. 

Ocazii potrivite pentru a oferi flori de anemone

Florile de anemone sunt incredibil de frumoase şi vor înfrumuseţa orice aranjament sau buchet. Chiar dacă sunt ţări în care este de dorit să fie înlocuite cu bujorii sau crizantemele, anemonele sunt deseori folosite în buchete sezoniere şi aranjamente în vaze şi sunt cadoul ideal pentru mesaje de mulţumire, zile de naştere şi alte ocazii. 

Cum se îngrijesc anemonele tăiate

După ce este tăiată, anemona se comportă exact ca oricare alte floare de buchet. Pentru a te putea bucura de ea cât mai mult poţi ţine cont de câteva sugestii:

  • Taie-le oblic tulpina pentru a maximiza suprafaţa de absorbţie a apei;
  • Elimină petalele moarte sau pe cele care încep să se decoloreze;
  • Foloseşte apa la temperatura camerei în care ai adăugat câţiva stropi de apă minerală şi un vârf de zahăr;
  • Nu le ţine sub lumina directă a soarelui;
  • Înlocuieşte-le apă o dată la trei zile. 
fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial