28 martie 2024
Târgoviște – Scandal în jurul statuii lui Mihai Viteazu! Ce spune primarul

Târgoviște – Scandal în jurul statuii lui Mihai Viteazu! Ce spune primarul

statuie„Legat de autorul statuii lui Mihai Viteazu, nu am vrut să comentez până acum, dar trebuie s-o fac. La statuia aceea au costat 33.000 de dolari, în 2001, numai drepturile de autor şi încă vreo 49.000 de dolari a costat turnarea în bronz, deci a costat undeva la 100.000 de dolari. În contractul încheiat între muncipiul Târgovişte, sculptor şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, că toţi au luat câte ceva, drepturile de autor sunt cedate integral către municipiul Târgovişte.

Ce să cumperi la o statuie?! Cumperi ideea practic, care înseamnă dreptul de autor, iar aici 35.000 de dolari s-au dat pe o idee, pe ideea sculptorului care a apreciat atunci că atât merită… Nu comentez, în schimb repet, din punct de vedere legal, nu este niciun motiv să se simtă deranjat, legal, subiectiv poate să spună că poate mai făceam şi noi un contract de întreţinere, să aranjăm puţin statuia.

Dacă se va ajunge să fim acţionaţi în instanţă, vom avea şi noi câteva pretenţii, pentru că deşi sculptorul trebuia să supervizeze, să asigure că totul este în ordine… În interiorul statuii, din cauza faptului că nu s-a impermeabilizat, undeva între şa şi coadă, a intrat apă şi se văd urmele de la flex, aşa s-a lucrat la statuia aceea. Se văd nişte urme de la flex pe unde ani de zile a intrat apă, în momentul în care am intrat şi am încercat să facem ceva să nu pice statuia de acolo şi să arate cât de cât normal, ne trezim că nu ştiu domnule ce am făcut…

Nouă cred că ne plăcea să avem o statuie neagră, pentru că aşa era, pentru că la momentul acela nu s-a patinat şi nu s-a protejat deloc statuia şi pentru un monument de for public 16 ani nu este chiar aşa de mult, ar fi trebuit totuşi să se menţină, să arate într-un fel, dar ea s-a înnegrit toată, avea infiltraţii… Nu aveam ce să întreb sculptorul, am plătit statuia, nu i-am făcut nimic, decât am pus-o în valoare, am curăţat-o şi i-am dat un strat de protecţie, astfel încât să arate a monument de for public. O să-l întreb pe domnul sculptor cum facem să stabilizăm puţin statuia pentru că, din cauza infiltraţiilor, am descoperit că sunt anumite probleme şi că trebuie să intervenim din nou…

Dacă vrea să ne dea în judecată şi pentru asta, să ne dea în judecată, nu este niciun fel de problemă. Statuia a fost făcută acum de un artist plastic, Andrei Scărlătescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este cel care a restaurat Sala Florentină, Capela Mitropoliei, deci nu am decis eu să-i dau o culoare că îmi place mie, nu fac aşa administraţie… Dar sigur că noi ne pricepem la toate şi la nimic…”, a declarat primarul muncipiului Târgovişte, Cristian Stan.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial