2 mai 2024
Târgovişte: Cea de-a XXIV-a aniversare a întronizării Înaltpreasfinţintului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon

Târgovişte: Cea de-a XXIV-a aniversare a întronizării Înaltpreasfinţintului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon

LA TÂRGOVIȘTE A AVUT LOC CEA DE-A XXIV-A ANIVERSARE A ÎNTRONIZĂRII ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON

Pentru a participa la sărbătorirea celei de a XXIV-a aniversări a întronizării, în vechea reședință voievodală și vlădicească munteană, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, foarte mulți credincioși au venit marți, 26 decembrie 2023, dis-de-dimineață, la Catedrala din Târgoviște.

Înaltul Ierarh a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul căruia au făcut parte: Părintele Vicar Eparhial, Părinții Consilieri de la Centrul Eparhial, Decanul și Prodecanul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, Directorul Seminarului Teologic” Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, profesori de la aceste școli teologice eparhiale, precum și Protopopii, împreună cu secretarii de la protoierii.

Pc. Pr. Gabriel Voicilă, Consilier eparhial, a rostit cuvântul festiv, în care a evocat cele mai importante momente ale slujirii Ierarhului nostru la Târgoviște.

Domnul Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și domnul Cristian Stan, Primarul Municipiului Târgoviște, au participat la eveniment și au transmis mesaje de apreciere, dimpreună cu câte un coș de flori, iar Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial, a prezentat mesajul doamnei Claudia Gilia, Prefectul Județului Dâmbovița.

Ceremoniile aniversare au continuat, apoi, în Aula „Sf. Voievod Neagoe Basarab” a Reședinței mitropolitane, la acestea participând reprezentanți ai clericilor din Eparhie, monahi și monahii, precum și preoții care au slujit la Catedrală în prima parte a zilei. Cu acest prilej, Corala Catedralei, dirijată de către domnul Lect. univ. dr. Mihail Vlădăreanu, a oferit un concert de colinde, iar laudatio a fost rostit de Pr. Protoiereu Ionel Pațanghel de la Protoieria Titu.

Mitropolitul Nifon a evocat, în cuvântul său, semnificația deosebită a Nașterii Domnului în istoria umanității, accentuând mesajul de smerenie, de credință și de speranță pe care această sărbătoare ni-l oferă. ”Prin Întruparea Sa, Dumnezeu a sfințit timpul, făcând din fiecare moment al vieții noastre un alt moment al mântuirii, o scară către El, o poartă a veșniciei și un prilej de binecuvântare. Nașterea Domnului reprezintă o nesfârșită invitație la bucurie, la speranță și la lumină, la biruință peste toate năpastele vieții și ale istoriei, cu încrederea că Dumnezeu este Cel ce biruie împreună cu noi toate vitregiile și nu contenește să vină spre noi întotdeauna. Fiul lui Dumnezeu S-a golit de slava Sa dumnezeiască pentru a umple umanitatea noastră cu plinătatea dumnezeirii Sale și pentru a ne dărui calea spre îndumnezeire.”

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a conferit Ordinul ”Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” unor clerici din Eparhie care s-au distins în slujirea pastorală, în semn de apreciere a strădaniei lor și pentru a-i încuraja să continue slujirea Bisericii și a neamului nostru cu mai multă dăruire.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial