17 mai 2024

Târgoviște – 16 ani de la inaugurarea Muzeului Poliției Române

muzeupolCOMUNICAT DE  PRESĂ

16 ani de la inaugurarea Muzeului Poliției Române

Ideea înfiinţării unui Muzeu al Poliţiei Române la Târgovişte, oraş cu însemnate repere istorice, s-a născut în anul 1998, când delegaţia I.P.A. (Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor) – Regiunea Dâmboviţa, împreună cu colegii din Braşov şi Timiş, cu asistentul secretarului general şi cu trezorierul naţional au efectuat o vizită în Ungaria.

Printre obiectivele vizitate s-a numărat şi Muzeul Poliţiei Maghiare, cu rol de liant între comunitate şi poliţişti. De aici a venit ideea înfiinţării unui muzeu similar şi în ţara noastră.

Astfel, la 7 iulie 2000, cu ocazia Zilei Poliţiei Române (sărbătorită pe atunci pe 8 iulie), într-o atmosferă de mare sărbătoare, în prezenţa ministrului de interne, şi-a deschis porţile Muzeul Poliţiei Române.

Această instituție prezintă evoluţia Poliţiei Române de la începutul sec. al XIX-lea, până în prezent, precum şi relaţiile de prietenie şi de colaborare dintre poliţiştii români şi poliţiştii din alte ţări.

Muzeul Poliţiei Române (Casa coconilor) a fost amenajat într-o clădire monument istoric, cu o mare valoare artistică şi istorică, construită în anul 1701, din iniţiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru copiii domnitorului.

Între anii 1867 şi 1893, cu ocazia construirii Prefecturii, Casa Coconilor a fost refăcută în stil neoclasic.

La etaj se află un hol destinat expoziţiilor temporare, unde de-a lungul timpului au fost vernisate  peste 115 de expoziţii.

 

 

 

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial